17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportIn coalitie sau in opozitie?

In coalitie sau in opozitie?

De un an de zile, cam o data pe saptamana, Dan Voiculescu ameninta ca scoate Partidul Consevator din Guvern. Din trei in trei luni, Consiliul National al PC adopta cate o rezolutie care anunta iesirea iminenta de la guvernare. In talk-show-uri Voiculescu a spus ca „daca presedintele Traian Basescu ii va cere sa iasa din guvern, o va face”. Toate aceste amenintari, rezolutii si declaratii sunt insa apa de ploaie, caci Dan Voiculescu nu are nici cea mai mica dorinta sa lase din mana ciolanul guvernarii. Asta s-a vazut cat se poate de clar marti seara in Consiliul de Conducere al Coalitiei, cand Radu Berceanu a cerut imperativ ca Partidul Conservator sa plece din Palatul Victoria, iar conservatorii au refuzat.

„Nu are rost sa mai stati in Guvern”

Consiliul de Conducere al Coalitiei s-a reunit marti seara pentru a lua in discutie demersul paradoxal al PC de a depune in Camera Deputatilor o motiune simpla impotriva colegului de guvernare, vicepremierul Marko Bela. In apararea udemeristului au sarit democratii si, pe un ton ceva mai scazut, insusi premierul Tariceanu, conservatorilor aratandu-li-se usa Palatului Victoria. Potrivit unor surse participante la sedinta coalitiei, liderul PD Radu Berceanu le-a cerut oamenilor lui Voiculescu sa paraseasca guvernarea, prezenta lor in coalitie fiind inutila, deoarece de multa vreme PC se comporta ca un partid de opozitie. „N-are rost sa mai stati in Guvern”, le-a spus Berceanu conservatorilor. Democratii au precizat ca ei nu sunt de acord cu demersurile UDMR privind autonomia secuilor, demersuri incriminate de motiunea PC, insa au aratat ca fondul problemei este reprezentat de atacurile constante aduse de Dan Voiculescu la adresa colegilor din Guvern. Voiculescu anticipase probabil ca urma sa fie somat sa plece din Guvern si nu s-a prezentat la sedinta. In locul sau au participat senatorul Sabin Cutas si deputatul Petru Calian. Acestia au devenit tinta ironiilor liderilor coalitiei, Radu Berceanu si Verestoy Attila declarand ca „n-are rost sa vorbim cu ei pentru ca trebuie sa se duca sa ceara voie de la stapan”, aluzie la faptul ca niciunul din membrii PC nu are voie sa faca declaratii fara permisiunea presedintelui partidului.

„PD va lua o decizie transanta”

Ieri-dimineata, ca urmare a sedintei coalitiei, deputatul Calian s-a prezentat la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si a anuntat ca motiunea impotriva lui Marko Bela nu mai este valabila deoarece nu mai intruneste un numar suficient de semnaturi, avand in vedere ca deputatii PSD si-au retras sustinerea. Motiunea fusese semnata de 14 deputati PSD, printre care si Victor Ponta, insa peste noapte social-democratii si-au anulat semnaturile, pe motiv ca „n-au stiut ce semneaza”. Liderul grupului PD de la Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca „gestul PC nu este deloc lamurit” si ca „PD nu stie daca PC este in coalitie sau in opozitie”. Radulescu a recunoscut ca, intr-adevar, in sedinta coalitiei „s-a dezbatut indelung aceasta problema si s-a solicitat Partidului Conservator sa iasa din Guvern”. Radulescu a mai spus ca in saptamanile urmatoare „PD v-a adopta o pozitie transanta in aceasta privinta”, pentru ca PC trebuie sa se hotarasca: „E in caruta sau in teleguta”.

Atacuri sub centura

Faptul ca Partidul Conservator se opune constant initiativelor Guvernului si isi ataca partenerii de coalitie deja nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni. De mai bine de un de zile, PC a trecut in tabara opozitiei, votand in Parlament impotriva proiectelor Guvernului, alaturi de PSD si PRM. Conservatorii s-au opus demiterii lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu din functiile de presedinti ai Parlamentului, au votat impotriva Ordonantei DNA, voteaza impotriva ANI, au votat impotriva lustratiei si impotriva modificarii Legii CNSAS (avand in vedere ca Dan Voiculescu a fost dovedit ca fiind informator al Securitatii care a facut politie politica) si au pornit un atac furibund impotriva colegei de Guvern Monica Macovei, ministru al Justitiei, impotriva careia organizeaza conferinte de presa cu dezvaluiri „fulminante”.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă