20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportCirc pentru Basescu

Circ pentru Basescu

Presedintele Traian Basescu le-a trimis ieri presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, o scrisoare in care informeaza ca doreste sa se adreseze marti, printr-un mesaj, Camerelor reunite ale Parlamentului.
O interventie care se anunta a fi extrem de dura, in cadrul careia vor fi atacate legaturile oamenilor politici care nu fac altceva decat “legi pentru infractori”, interventiile in justitie si situatia masurilor postaderare.
Intentia de a se prezenta in fata Parlamentului a fost dezvaluita in luna ianuarie de presedintele Basescu in cadrul interviului acordat postului national de televiziune. Seful statului afirma ca sunt “lucruri mult mai profunde” care trebuie spuse in fata Parlamentului, anuntand ca intentiona sa abordeze si subiectul biletului primit de la premierul Calin Popescu Tariceanu. “Stiu ca am avut un gest destul de lipsit de eleganta cand am primit dosarul cu cartea de vizita de cabinet si cu foile dedesubt care vorbeau despre procurori, si nu despre problema de fond, dar, oricum, in interventia din plenul Parlamentului, cu cele doua Camere reunite, aveam intentia sa atentionez cu exemple ca n-am schimbat nimic fata de sistemul perpetuat, doar l-am preluat, l-am perpetuat si forma guvernului, si practicile, si mai sunt cateva exemple”, a afirmat presedintele Basescu. El a subliniat ca nu poate sanctiona Executivul, aceasta responsabilitate de a chema “la ordine” revenind Legislativului.
Basescu a criticat insa si atmosfera din Parlament: “Nu cum se face politica, cum se fac interventii si, uneori, cum se fac interventii in justitie si sa atentionez Parlamentul, asa cum am facut-o si anul trecut, dar Parlamentul sau functie de grupurile parlamentare fiecare radea sau batea din picioare, functie de ce spuneam. Cand am avut declaratia din Parlament in care am aratat care e situatia in agricultura, situatia proasta din infrastructura si lipsa proiectelor, nepregatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor, situatia din sanatate, Parlamentul nu a inteles ca eu nu pot face nimic Guvernului. El este acela care are responsabilitatea cand este sesizat, daca n-o face din propria initiativa sa cheme Guvernul la ordine”.
Venirea in Parlament a sefului statului a fost anuntata la doar o zi dupa ce membrii Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor s-au strans in sedinta inopinata pentru a adopta o declaratie comuna, prin care i-au solicitat presedintelui Basescu retractarea celor afirmate la sedinta de bilant a DNA. Parlamentarii s-au simtit direct vizati de afirmatia potrivit careia unii oameni politici “nu fac nimic altceva decat legi pentru infractori, si nu pentru interesul public” si au inceput sa sustina vehement ca se considera “jigniti” si “denigrati”, ca Legislativul este suveran si ca ei nu primesc indicatii de la nimeni.
Anuntata prezenta a presedintelui Basescu in Parlament nu se interpreteaza insa, automat, ca un raspuns la solicitarea alesilor, dat fiind ca o retractare, in conditiile in care seful statului o considera necesara, putea fi facuta, public, si de la Cotroceni.
Interesant este si momentul ales de presedintele Basescu pentru a se adresa senatorilor si deputatilor: marti, in jurul orei 14.30. Adica exact inainte ca senatorii sa dezbata motiunea anti-Macovei, depusa de trioul PSD-PC-PRM.

Cele mai citite

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă