La şedinţa de bilanţ a SRI,Traian Băsescu i-a mulţumit şefului instituţiei, George Cristian Maior, „că a rezistat la orice fel de încercare de influenţă”. Am întrebat parlamentarii cine ar fi avut interesul să influenţeze acest serviciu.
Opoziţia l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că face jocuri politice sau plăteşte poliţe prin folosirea SRI. Acum, însă, reprezentanţii acesteia s-au ferit să comenteze. Spre exemplu, Anghel Stanciu – PSD, pe vremea când era parlamentar PRM era expert în serviciile secrete, scria chiar texte în acest domeniu. Acum, însă, ne-a spus cu regret: „Eu sunt doar inginer şi de când sunt la PSD nu mă pot pronunţa pe subiecte de siguranţă naţională”. Nici Ion Stan (PSD), fost preşedinte de control SRI, acum vice-preşedinte nu a fost mai vorbăreţ: „Nu am inspiraţie, sunt bolnav”. Bogdan Niculescu Duvăz, purtătorul de cuvânt al USL, ne-a declarat că nu poate comenta pentru că nu are detalii. Nu a dorit să comenteze afirmaţiile lui Băsescu nici vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.
Singurul parlamentar care a dorit să vorbească pe acest subiect a fost Mădălin Voicu: „Băsescu i-a mulţumit lui Cristi (Maior, şeful SRI – n.n.) pentru că acestuia i se cuvin laudele. Eu nu l-am sunat niciodată pentru că eu nu ciordesc, nu am afaceri, nu sunt parvenit, nu am nevoie. Nu cred că cineva ar fi îndrăznit să-l sune pe Cristi să-l roage să acopere ceva. Puteţi să îl întrebaţi şi pe Victor Ponta, care este finul lui.” Victor Ponta nu ne-a răspuns la întrebările trimise prin sms.
Istoricul acţiunilor ilegale ale SRI
1990-1997
Sunt de notorietate practicile principalului serviciu secret de la înfiinţare, în martie 1990, până în 1997, când acesta a organizat, coordonat şi muşamalizat contrabanda cu petrol, arme, ţigări. Mărturie stă cel puţin dosarul de contrabandă cu petrol în care au fost puşi sub învinuire însuşi şeful SRI, Virgil Măgureanu, alături de miniştrii de Interne, Doru Ioan Tărăcilă şi Aurel Novac, ministrul Transporturilor. De asemenea, în perioada respectivă a existat cazul Berevoieşti, unde capii instituţiei au fost prinşi în timp ce încercau să ardă arhivele instituţiei.
1997-2000
Şi în perioada CDR, SRI a făcut jocuri politice, prin ofiţeri pro-veniţi de la fosta Securitate. Pot fi amintite scandalurile de denigrare a fostului preşedinte Emil Constantinescu (de exemplu cazul Rona Hartner) sau de compromitere a fiului acestuia, Dragoş (contrabandă). Astfel de acţiuni nu se puteau face decât cu sprijinul SRI care avea obligaţia să dejoace planurile de dezinformare.. De asemenea, este de notorietate că în acea perioada SRI a protejat, cel puţin prin pasivitate, jocul piramidal FNI. Mai trebuie spus că în acea perioadă, Emil Constantinescu a numit drept adjunct al şefului SRI pe un fost colaborator al Securităţii (Mircea Gheordunescu).
2001-2005
După revenirea la putere a partidului condus de Ion Iliescu, au fost reactivaţi mulţi foşti ofiţeri de Securitate şi s-a continuat contrabanda, protejarea evaziunii fiscale, distrugerea probelor din dosarele de corupţie. Cel mai grav caz a fost cel de protejare a afacerilor sirianului Omar Hayssam, care ulterior a organizat răpirea jurnaliştilor români la Bagdad. Este de notorietate că Hayssam a fost protejat de însuşi şeful SRI, Radu Timofte, între timp decedat.
2006-2009
Nici în perioada în care a fost condus de Maior, SRI nu a fost scutit de scandaluri provocate de foşti ofiţeri SRI. Generalul Ovidiu Soare a fost arestat pentru mită deoarece a protejat contrabanda şi furturile de combustibili. Adjunctul şefului SRI, Ionel Marin, şi alţi înalţi ofiţeri au fost trimişi în judecată pentru că şi-au atribuit locuinţe prin fals şi abuz în serviciu. În această perioadă însă, mai mulţi ofiţeri co-rupţi au fost deferiţi justiţiei, iar serviciul nu a mai fost implicat în scandaluri răsunătoare de corupţie sau în acte de contrabandă.