20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportAmanarea euroalegerilor - imbratisata de PSD, respinsa de PD

Amanarea euroalegerilor – imbratisata de PSD, respinsa de PD

Majoritatea liderilor liberali doresc sa obtina amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Ei spera ca astfel democratii sa nu poata, cumva, profita de imaginea presedintelui Basescu daca alegerile europene s-ar suprapune peste procedurile de suspendare si, eventual, de demitere. Unii liberali si-au dat seama brusc, intr-un tarziu, ca ar putea pica in propria capcana.

Potrivit unor surse liberale, ideea presedintelui Camerei Bogdan Olteanu este mai veche, dar ea a fost discutata doar in cadru informal. Varianta a fost  luata in calcul cu adevarat doar dupa ce democratii au anuntat ca vor merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European. Motivul: liberalii s-au gandit ca suprapunerea discutiilor referitoare la suspendarea si, eventual, demiterea lui Basescu ar fi un "vehicul electoral pentru PD". Surse liberale afirmau ca socoteala este simpla: Parlamentul poate accepta suspendarea cu voturile independentilor si urmeaza referendumul. Luna de zile in care Basescu se va apara va fi, practic, si o campanie electorala pentru PD.
Ieri, Bogdan Olteanu a incercat sa-si nuanteze propunerea. El a sustinut ca PNL nu ar avea o problema cu organizarea alegerilor in data de 13 mai. Olteanu a spus ca a lansat propunerea in calitate de presedinte al Camerei, preocupat de "suprapunerea" campaniei electorale cu dezbaterile privind suspendarea si cu o eventuala motiune de cenzura. "Eu am lansat o propunere pentru liderii politici daca ei considera ca pot asigura simultaneitatea acestor procese. Daca liderii politici sunt de acord cu desfasurarea lor simultana, trebuie sa-si asume si raspunderea pentru acest fapt", este explicatia data de Olteanu.
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca, in principiu, propunerea lui Bogdan Olteanu de amanare a alegerilor europene merita sa fie discutata la nivelul conducerii PNL. "Este adevarat ca daca s-ar ajunge la suspendarea presedintelui de catre Parlament atunci am avea o problema, pentru ca referendumul si campania electorala pentru Parlamentul European s-ar suprapune", a comentat vicepresedintele liberal. In schimb, vicepresedintele PNL Ludovic Orban are o alta opinie in privinta amanarii din care se observa rivalitatea interna din PNL: "Nu exista motive serioase. Nu poti intrevedea acum ce se va intampla cu procedura de suspendare a presedintelui. Este posibil ca solicitarea PSD sa fie respinsa de Curtea Constitutionala si atunci se incheie povestea. Singura posibilitate ar fi aceea de a se ajunge la referendum pentru demiterea presedintelui si abia atunci am putea discuta despre o posibila amanare a alegerilor pentru Parlamentul European", a comentat Orban.
Potrivit Tratatului de Aderare, Romania s-a angajat sa organizeze alegeri europene in primul an dupa intrarea in Uniunea Europeana. Legal, data alegerilor se stabileste prin hotarare de Guvern si, in cazul in care in Executiv nu se ajunge la un acord, prevaleaza vointa primului-ministru. Insa la nivel politic apar problemele, pentru ca democratii au anuntat deja ca nu sunt de acord cu amanarea. Oricum, daca Tariceanu ar lua decizia amanarii, relatiile cu PD s-ar deteriora si mai mult.

Sarbu: Alegerile nu se pupa cu Pastele

Democratii resping propunerea PNL de amanare a alegerilor europene. Ministrul democrat al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a reamintit ca Executivul a decis deja organizarea alegerilor in luna mai. La unison cu democratii, liderul PLD Theodor Stolojan a respins amanarea si a propus "sa se renunte la prostia cu suspendarea presedintelui". Unii lideri ai PSD cauta argumente suplimentare pentru amanare. Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a invocat chiar faptul ca "in aceasta perioada avem o mare sarbatoare crestina, Pastele, care va lua din timpul campaniei electorale doua saptamani". Viorel Hrebenciuc a spus ca alegerile ar trebui amanate. Prim-vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a invocat faptul ca si in Bulgaria sunt alegeri europene in septembrie. PC accepta orice varianta.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...
Ultima oră
Pe aceeași temă