15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPapa Francisc îl va primi pe 4 iulie pe preşedintele rus Vladimir...

Papa Francisc îl va primi pe 4 iulie pe preşedintele rus Vladimir Putin

‘Pot confirma că Sfântul Părinte îl va primi în audienţă la Vatican pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pe 4 iulie viitor’, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al Vaticanului, Alessandro Gisotti.

Întrevederea va fi cea de-a doua între papa Francisc şi preşedintele Putin, după precedenta audienţă din iunie 2015.

Cu acea ocazie, papa l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin ‘să facă un efort important şi sincer pentru a realiza pacea’ în Ucraina.

Întrevederea, desfăşurată în prezenţa interpreţilor, cu papa afişând o mină serioasă, a durat 50 de minute, mai mult decât majoritatea audienţelor acordate de suveranul pontif, doar primirile lui Barack Obama şi Emmanuel Macron durând mai mult.

Papa Francisc nu a mers însă mai departe, Vaticanul rămânând prudent în această criză, spre dezamăgirea catolicilor ucraineni, care ar fi dorit o condamnare directă a politicii ruse în Ucraina.

Un pas în plus în apropierea dintre Vatican şi ortodocşii ruşi l-a reprezentat întâlnirea istorică din februarie 2016 dintre papa Francisc şi patriarhul Kirill, în Cuba.

Aceasta s-a încheiat prin semnarea unei declaraţii comune, Vaticanul dând asigurări că este vorba despre afirmarea alianţei între ortodocşi şi catolici în faţa islamismului din Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de conflicte pe care papa le descrisese ca ‘al treilea război mondial pe bucăţi’.

Papa era, în mod evident, preocupat de interpretările politice previzibile: după mai puţin de o oră de la întâlnire, el le-a făcut o prezentare mai puţin obişnuită jurnaliştilor care îl însoţeau în călătorie. ‘Vor exista multe interpretări (…). Nu este o declaraţie politică, nu este o declaraţie sociologică, este o declaraţie pastorală’, a insistat suveranul pontif.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă