14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Iarna își reintră în drepturi în mijlocul lunii aprilie. Circulația feroviară...

VIDEO. Iarna își reintră în drepturi în mijlocul lunii aprilie. Circulația feroviară și mai multe drumuri naționale sunt blocate din cauza zăpezii. Salvamontiștii avertizează că în zonele montane există riscul declanșării avalanșelor

Iarna s-a reîntors în țară, iar ninsorile abundente au acoperit drumurile din mai multe județe. Problemele au apărut în zonele montane ale județelor Prahova, Sibiu, Braşov, Suceava și Maramureș, aflat sub cod galben de vreme rea. De asemenea, tot din cauza vremii, zece localităţi din şase judeţe au rămas fără energie electrică.

UPDATE 10.15: Stratul de zăpadă a ajuns, în Argeș,  la 150 de centimetri și risc mare de avalanșă în Făgăraș. Grosimea stratului de zăpadă este de peste 150 de centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor fiind mare, a anunțat, joi, Serviciul Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș. 

"În urma ninsorilor din ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă la Cota 2000 — Transfăgărășan măsoară 154 cm, în creștere cu 10 cm la această altitudine. Zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât în zona cabanei Capra, la 1.550 m altitudine, stratul proaspăt nins atinge 30 cm. (…) Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspătă, umedă, ceea ce sporește riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind și sub altitudinea de 1.700 de metri, din cauza eventualelor avalanșe care pot veni de la altitudini superioare", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES de salvamontiști.

Potrivit aceleiași surse, riscul de avalanșă este de gradul 4 la altitudini de peste 1.700 de metri, astfel că toate traseele montane din județul Argeș sunt și vor rămâne închise.

 

UPDATE 10.00: Șapte curse aeriene operate pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj au înregistrat, joi, întârzieri, din cauza procedurilor de îndepărtare a gheții. 

"Avem șapte zboruri care prezintă întârzieri, din cauza procedurii de degivrare, de îndepărtare a gheții depuse pe avioane. Aeronavele stau la rând pentru degivrare. La sosiri sunt întârziate cursele care trebuiau să aterizeze de la București, la ora 09,10, respectiv Malmo, la 10,15, iar la plecări prezintă întârzieri cursele care trebuiau să plece spre Luton, la ora 06,00 Bologna, la 06,50, București, la ora 07,00, Bari, la 07,30 și Luton, la ora 08,00. Prognoza meteo arată menținerea condițiilor de iarnă în cursul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri", a declarat directorul operațional al aeroportului clujean, Iuliu Pop.

​Portul Midia din județul Constanța rămâne închis joi dimineața din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, informează, într-un comunicat de presă, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Sursa citată a mai anunțat că, începând cu ora 07,30, au fost redeschise porturile Constanța-Nord, Constanța-Sud și Mangalia, care au fost închise miercuri seara.

Mai mult, 30 de judeţe şi Capitala sunt în continuare sub cod galben sau portocaliu pînă la ora 09.00m potrivit Digi24. 
Administrația Națională de Meteorologie a prelungit alertele Cod Galben și Cod portocaliu de vânt puternic și precipitații în majoritatea regiunilor până vineri, la ora 14:00.

Potrivit meteorologului de serviciu, Dinu Mărăşoiu, în Moldova şi Trasilvania, precipiţiaţiile treptat sunt mai ales sub formă de ninsoare, iar precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare sunt de aşteptat şi în sudul ţării. La munte va continua să ningă şi se va depune în continuare strat de zăpadă. 

O ameliorare va fi vizibilă în weekend, cel puţin din punct de vedere al precipitaţiilor, însă temperaturile rămân în continuare scăzute. Ele cresc foarte lent şi poate, în cursul săptămânii viitoare, treptat, să ne apropiem de valori termice normale pentru acesată primăvară, a mai menționat Mărășoiu, în direct la Radio România Actualități.

Traficul pe DN1 Braşov-Ploieşti, între localităţile Timişul de Sus şi Predeal, se desfăşoară îngreunat, miercuri noapte, din cauza zăpezii depuse pe şosea, iar mai multe autovehicule nu au mai putut să îşi continue deplasarea şi au oprit pe marginea drumului, informează Centrul Infotrafic al Poliției Române. De asemenea, și circulația feroviară este întreruptă din cauza condițiilor meteo. 

Între staţiile Sânsimion şi Băile Tuşnad, în judeţul Harghita, circulația trenurilor a fost întreruptă din cauza unui arbore căzut pe calea ferată, iar traficul rutier pe autostrada A3 Turda – Gilău şi pe DN67C Novaci – Rânca, din judeţul Gorj, se desfăşoară cu dificultate, din cauza ninsorii abundente şi a zăpezii de pe carosabil. Şi în Covasna, în Pasul Oituz, se cicrculă îngreunat din cauza zăpezii, mai adaugă sursa citată.

În jurul orei 08.30, în judeţul Covasna, ningea pe DN11, în Pasul Oituz (între kilometrii 72 şi 90), iar zăpada pe carosabil măsoară, pe alocuri, cinci centimetri. 

Zonele afectate  de precipitații au intrat sub incidența Codului Portocaliu de inundații. Astfel, în intervalul 20 aprilie, ora 6:00 — 20 aprilie, ora 18:00, pe afluenții Buzăului, aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu — județul Buzău se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Apărare. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Slănic și Câlnău, dar și pe afluenți de grad inferior ai râurilor atenționate.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteo pentru următoarele 48 de ore, hidrologii au prelungit, până joi, la ora 12:00, avertizarea Cod galben de inundații emisă pentru râurile din bazinele hidrografice: Desnățui, Jiu (sector aval S.H. Sadu și afluenții Jiului aferenți acestui sector) din județele Gorj, Mehedinți și Dolj.

Potrivit INHGA, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Coșustea, Motru — bazin superior, Gilort — bazin superior.

De asemenea, până vineri la ora 16:00, se vor afla sub Cod galben de inundații râurile din bazinele hidrografice: Olt (afluenții aferenți sectorului aval Călimănești) din județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Dolj, Vedea din județele Argeș, Olt și Teleorman, Argeș (bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior) — județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov, Ialomița (bazin superior și mijlociu), Prahova — județele: Dâmbovița, Prahova și Ialomița.

Hidrologii precizează că fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Olteț — bazin superior, Vedea — bazin superior, Neajlov, Ialomița—afluenți bazin superior și mijlociu și Teleajen.

Tot până vineri, la ora 16:00, sunt avertizate și râurile din bazinele hidrografice: Buzău (afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu) — județul Buzău, Călmățui — județele Buzău și Brăila, Bârlad și afluenți (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), afluenții mici ai Siretului din județele Galați și Vrancea, afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați, râurile mici din Dobrogea — județele Tulcea și Constanța. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Niscov, Slănic, Câlnău și pe râurile mici din județele Vaslui, Galați și Tulcea.

Totodată, în zonele montane, salvamontiştii avertizează că în munţii Parâng şi în Făgăraş este pericol de avalanşă. Sunt vizate zonele Obârşia Lotrului, Rânca şi Rusu.

„Am evacuat din Munţii Căpăţânii un grup de turişti pentru a evita lucrurile dificile, dar ninge în continuare Avertizăm turiştii să nu urce înspre zona alpină, atât în masivul Parâng, cât şi în masivul Făgăraş pentru că riscul de avalanşă este însemnat, suntem pe un grad 3, dar el s-ar putea să evolueze nu numai în această perioada în care ninge, ci şi în weekend”, a explicat șeful salvamonților din Vâlcea, Mircea Lera.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă