Eurodeputatul PDL Traian Ungureanu scrie pe blog că jurnaliştii oneşti se irosesc şi se zbat pentru supravieţuire, în timp ce alţii practică şantajul şi primesc sume uriaşe în urma unor comenzi, opinând că ziariştii ar trebui să depună declaraţii de avere, pentru că sunt plătiţi din „bani de furat”. Într-o postare pe blogul personal, intitulată „Presa desfigurată (dinăuntru)”, fostul jurnalist Traian Ungureanu, actual europarlamentar PDL, critică starea presei, pe care o consideră cea mai mare pierdere a democraţiei româneşti.
Potrivit NewsIn, Ungureanu ironizează demersul eurodeputatului liberal Renate Weber care, alături de colegii săi, au adresat o interpelare Comisiei Europene în care cere acestui for să treacă la acţiune în apărarea libertăţii ameninţate a presei, enumerând mai multe cazuri care ar justifica intervenţia. El se arată deranjat de „alarmismul” cu care Weber denunţă menţionarea campaniilor media la comandă în Strategia Naţională de Apărare a României, sugerându-i liberalei să-şi pună o întrebare extrem de simplă, şi anume dacă există „campanii media la comandă”.
„Renate Weber a trecut peste această întrebare, dintr-un motiv foarte clar. Răspunsul nu e convenabil. Da, campaniile media la comandă există şi, mai mult, sînt motorul principal al unei presei care funcţionează, de fapt, ca partid mediatic”, subliniază Traian Ungureanu, adăugând că Renate Weber e datoare cu cîteva informaţii pe care Comisia Europeană le-ar aprecia „în mod deosebit”. Una dintre aceste informaţii ar fi legată de patronajul trusturilor de presă din România, arătând că marii proprietari de trusturi- Vântu, Voiculescu, Patriciu- nu sînt oameni de afaceri privaţi, ci „o elită parazitară” care depinde de contracte sau scutiri acordate de stat şi are, prin urmare, o nevoie „vitală” de decizii politice favorabile. Aşadar, constată Ungureanu, prima ocupaţie a trusturilor de presă e promovarea intereselor anti-comunitare şi, adesea, anti-naţionale ale unui număr restrîns de „domni”.
„Iar prima ocupaţie a jurnaliştilor ameninţaţi de spectrul dictaturii e prostituţia coafată retoric de ONG-uri şi liberali la dispoziţia cariatidelor capitaliste Vîntu, Patriciu, Voiculescu”, îşi continuă Ungureanu atacul. El evocă perioada în care era ziarist, apreciind că oamenii corecţi alături de care a lucrat au plecat resemnaţi sau au fost „ejectaţi în bloc”. De altfel, potrivit acestuia, „grupusculul izolat” de ziarişti care continuă să lucreze onest este ameninţat de sărăcie, anonimizat sistematic. „Munca lor se desfăşoară , în organe media sărace sau ecranate de marele spectacol al trusturilor. Cei mai mulţi strigă în van, au un public de nişă, se zbat în cotloane de internet sau se irosesc în presa de provinicie”, deplânge Ungureanu starea în care se află presa onestă.
Pe de altă parte, pedelistul mărturiseşte că a trăit „oroarea” să asiste „la scene de gangsterism absolut, cu telefoane care ordonau unor mari staruri independente de presă” să susţină sau să înjure anumite persoane. „Cunosc structura de salarii a trusturilor şi Renate Weber ar face un serviciu democraţiei mediatice pentru care se bate, dezvăluind cifrele”, mai scrie Ungureanu. El crede chiar ca ziariştii ar trebui obligaţi prin lege să îşi declare veniturile. „Argumentul după care ziariştii din trusturile nu pot fi obligaţi la aşa ceva, pentru că nu sînt plătiţi din bani publici e abject. Mai întîi, pentru că ziariştii „privaţi” se ocupă de chestiuni publice, educă opinia publică şi au autoritate morală publică. Apoi, pentru că banii care îngraşă salarii de la 10.000 de euro în sus, sunt bani furaţi de patronii privaţi din fonduri sau alte surse de venit publice”, subliniază Ungureanu.
În plus, arată eurodeputatul PDL, Renate Weber ar mai trebui să aducă la cunoştinţa Comisiei Europene şi a colegilor de grup liberal că, în România, ziariştii se bucură de imunitate şi folosesc acest drept nedeclarat pentru a practica şantajul şi extorcarea de bani, apreciind că CE ar aprecia „în mod deosebit” detalii despre Şorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, „participanţi activi şi atestaţi la şantaj de grup şi premiaţi de propria „breaslă” cu un val de simpatie, plus air-time la discreţie”.
Presa românească e cea mai mare pierdere a democraţiei cîştigate de România, conchide Ungureanu. „Nu e nimic mai trist şi mai descurajator pentru viitor decît spectacolul sordid al acestei instituţii simulate care corupe în masă tineri şi livrează latifundii, vile, elicoptere, avioane, conturi, chiolhanuri şi limuzine pentru impostori selecţionaţi în baza unui concurs dinamic de înjosire. Asta e presa din România şi, într-adevăr, Renate Weber ar trebui să aducă la cunoştinţa Comisiei Europene situaţia presei din România. Presa românească nu e ameninţată de statul condus de Preşedintele Băsescu. Nici un ziar şi nici un ziarist n-au avut de suferit, n-au avut de pierdut sau n-au dispărut, prigoniţi de un Guvern şi de un Preşedinte insultaţi în regim 24/7. Presa nu e amenţată sau nu mai e ameninţată. Răul a fost deja făcut. Dinăuntru. Pînă la desfigurare”, constată eurodeputatul Traian Ungureanu.