Proiectul de rezoluţie cu privire la situaţia din Siria depus joi la Consiliul de Securitate al ONU prevede trimiterea a circa 30 de observatori pe teren pentru a supraveghea încetarea focului şi „reclamă” ca forţele siriene să fie retrase în cazărmi, relatează AFP şi Mediafax.
Documentul, după care AFP a obţinut o copie, face trimitere la clauzele militare din planul emisarului ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan pe care Damascul s-a angajat să le pună în aplicare, cerând regimului să le aplice „în mod real”. În plus, acesta „reclamă ca Guvernul sirian să îşi retragă trupele şi armele grele din locurile populate şi să le consemneze în cazărmi”.
În cazul în care Damascul „nu îşi respectă angajamentele”, Consiliul „va lua în considerare orice alte măsuri pe care le consideră potrivite”.
Acest paragraf ar putea reprezenta o problemă pentru Moscova, căreia nu îi place să dea ultimatumuri aliatului său sirian.
Conform textului, Consiliul „îşi manifestă intenţia”, în cazul în care încetarea focului intrată în vigoare joi dimineaţa este respectată, „să creeze imediat o misiune de observatori în Siria cu obiectivul de a monitoriza această încetare a ostilităţilor” şi să ajute la aplicarea în totalitate a „planului Annan”.
Proiectul de rezoluţie prevede ca un prim grup „de cel mult 30 de observatori militari neînarmaţi” să fie mobilizat pe teren.
Consiliul mai „reclamă” de la Guvernul sirian o serie de garanţii pentru ca observatorii să îşi poată îndeplini misiunea. Damascul va trebui să ofere asigurări că aceştia se află în securitate, că pot circula fără restricţii pe teritoriul întregii ţări şi că pot intra în mod liber în contact cu locuitorii. Ei vor trebui, de asemenea, să poată comunica fără interferenţe atât între ei, cât şi cu sediul ONU.
Consiliul îşi reiterează apelul la „aplicarea imediată a tuturor punctelor planului Annan”. El „subliniază în special că este responsabilitatea Guvernului sirian (…) să respecte dreptul poporului sirian de a manifesta paşnic în cadrul legal”.
Rusia şi China au anunţat joi că sunt favorabile unei rezoluţii care să autorizeze trimiterea de observatori, în contextul în care au opus un vot de veto altor două proiecte de rezoluţie anterioare ale Consiliul de Securitate al ONU ce condamnau operaţiunile de reprimare din Siria, în care au fost ucise peste 9.000 de persoane potrivit ONU.
Însă ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a avertizat opoziţia siriană asupra riscului unor „provocări”, în cazul în care continuă să îndemne la organizarea de manifestaţii de masă contra regimului.
Potrivit şefului diplomaţiei franceze Alain Juppé, textul a fost elaborat în comun de către Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie.
„Nu prea văd cum ar putea Rusia să se opună acestui proiect de rezoluţie”, a notat Juppé joi, exprimându-şi speranţa ca Moscova să se „asocieze” proiectului.
Un diplomat occidental la ONU s-a declarat relativ încrezător în adoptarea vineri a acestui text, în urma unor consultări cu capitalele, în cursul nopţii de joi spre vineri. „Noi suntem hotărâţi şi avansăm (…). Este mai degrabă o problemă de vocabular decât de fond, deoarece toţi vor această misiune (de observare) cât mai repede posibil”, a declarat el.