» Ministrii finantelor din G7 sunt ingrijorati de volatilitatea pietelor
valutare.
» Bancile, autoritatile si agentiile de rating trebuie sa-si corecteze erorile.
» Plan de actiune trasat de Financial Stability Forum.
Ministrii finantelor din tarile industrializate au lansat un avertisment neobisnuit privind impactul fluctuatiilor exagerate ale principalelor valute ale lumii, care ar putea dezechilibra economia mondiala, deja vulnerabila, si au fixat un calendar de 100 de zile pentru ca autoritatile de supraveghere, bancile si agentiile de rating sa-si corecteze problemele.
Actuala criza financiara este departe de a se incheia, dar pe termen lung economiile marilor state vor rezista, iar America nu intra in recesiune, au estimat ministrii de finante din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Japonia. Declaratia ministrilor arata ca G7 are in acest moment o strategie precisa pentru stapanirea crizei, structurata pe informatiile si recomandarile punctuale ale Forumului Stabilitatii Financiare (Financial Stability Forum – FSF), institutie cu sediul la Basel, condusa in acest moment de guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi. Forumul a alcatuit un raport, aflat vineri pe masa de lucru a ministrilor de finante, in urma unei solicitari exprimate in octombrie 2007 de grupul tarilor industralizate.
"Suntem ingrijorati de posibilele implicatii ale volatilitatii valutelor majore asupra stabilitatii economice si financiare", spune declaratia G7. Totusi, lipsa mecanismelor de control la dispozitie limiteaza actiunea G7 doar la "monitorizarea pietelor valutare" si cooperarea intre autoritati. seful Departamentului Trezorerie, Henry Paulson, a declarat ca devalorizarea dolarul este exagerata, insa americanii insista mai degraba in a impune Chinei obligativitatea flotarii libere a yuanului si nu par dornici sa ia masuri concrete pentru sprijinirea monedei verzi. Dolarul cadea liber chiar in timpul intalnirii G7, pana la o cotatie-record de 1,5905 dolari/euro, iar la inchiderea zilei s-a oprit la un nivel de 1,5826 dolari/euro. Referirea la China este importanta deoarece tarile care au rezerve valutare masive in special in dolari sunt o potentiala primejdie pentru moneda americana. Or, China are cea mai mare rezerva de aur si valute a lumii, care "cantareste" 1.650 miliarde dolari, urmata de Japonia (1.020 miliarde dolari) si Rusia (508 miliarde dolari). Replica guvernatorului bancii centrale a Chinei, izvorata parca din invatatura lui Confucius, a fost ambigua, lasand sa se inteleaga un compromis. Intr-un interviu acordat presei chineze, Zhou Xianchuan a spus ca rata de schimb a yuanului depinde din ce in ce mai mult de piata. "In zilele noastre, forta pietei este remarcabila si noi trebuie s-o respectam", a spus seful bancii centrale a Chinei, care a cerut insa ca moneda sa sa nu fie comparata exclusiv cu dolarul.
Oricat de "revolutionar" ar fi limbajul implicat al G7 in chestiunea volatilitatii monedelor mari ale lumii, cu referire implicita la dolar, ministrii finantelor au stabilit un plan de actiuni, extins pe 100 de zile, care va schimba puternic piata financiara.
Pana in luna iulie bancile vor trebui sa devina mai transparente, sa-si dezvaluie toate plasamentele in instrumente financiare sofisticate, inclusiv cele "externalizate", si sa-si publice "prompt si complet" expunerea la risc. In plus, bancile vor trebui, la nevoie, sa-si majoreze capitalul, in concordanta cu recomandarile Basel II. De altfel, Comitetul Basel va fi cel care va verifica daca bancile si-au schimbat politicile de gestionare a riscurilor, daca sunt transparente si daca si-au majorat capitalul.
Pana la finele anului, G7 va avea echipe de autoritati de supraveghere ale pietei financiare, care vor monitoriza bancile.
Ratingul, sub lupa
Investitorii au pierdut increderea in agentiile de rating dupa ce acestea au esuat in incercarea de a-i preveni la timp in cazul colapsului Bear Stearns, in timpul actualei crize, avertizeaza FSF. Totusi, rolul agentiilor de rating este important pentru stabilitatea pietei financiare; iata de ce, pentru a recastiga increderea investitorilor, acestea trebuie sa foloseasca un limbaj mai clar, sa schimbe modul in care fac evaluarile financiare si sa informeze clar daca nu cumva sunt in conflict de interese in cazul ratingurilor pentru produse sofisticate, spun FSF. In esenta, raportul recomanda autoritatilor de supraveghere si investitorilor revizuirea atitudinii fata de evaluarea agentiilor de rating.