Italia a cerut în mod oficial, luni, Comisiei Europene (CE), un ajutor în valoare de 100 de milioane de euro şi extinderea rolului Frontex, agenţia de supraveghere a frontierelor europene, în faţa valului de imigranţi ilegali tunisieni, relatează Mediafax.
Premierul Silvio Berlusconi l-a sunat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, căruia i-a explicat că „este vorba despre o urgenţă care priveşte toată Uniunea Europeană şi trebuie să fie înfruntată în acest mod”. Potrivit unui comunicat al Guvernului italian, Van Rompuy „împărtăşeşte” analiza sa şi „a convenit asupra oportunităţii de a discuta despre acest lucru cât mai rapid, la nivel de şefi de stat şi de Guvern” ai Uniunii.
Ministrul italian al Afacerilor Interne, Roberto Maroni, a anunţat că a trimis o cerere formală de ajutor Uniunii, la finalul unei reuniuni a Comitetului Naţional pentru Ordine şi Securitate, consacrat sosirii, de la 15 ianuarie şi până în prezent, a 5.278 de tunisieni, în sudul Italiei, în special pe Insula Lampedusa.
El şi-a exprimat „regetul” faţă de începutul unei polemici cu comisarul european Cecilia Malmstrom, asigurând-o de „stima” sa şi precizând că „criticile sale vizau Europa în ansamblul său şi nu comisarul”. „Europa ne-a lăsat singuri în faţa acestei urgenţe”, a declarat Maroni.
„De la Bruxelles, ni se cere o solicitare formală pentru a interveni. Foarte bine, ea a plecat astăzi. Dar dacă ei reduc totul la o scrisoare, intervenţia rapidă, care este necesară, nu va avea loc”, a spus ministrul.
Din cei peste 5.000 de imigranţi sosiţi în ultimele zile, 2.644 au fost transferaţi de pe Insula Lampedusa către alte structuri.
Anterior, o purtătoare de cuvânt a ministrului, Isabella Votino, a adezminţit că Italia ar fi refuzat ajutorul Bruxelles-ului pentru combaterea imigraţiei ilegale provenind din Tunisia.
„Maroni şi Malmstom au vorbit sâmbătă, iar ministrul a adresat solicitări (Uniunii), care, de altfel, nu sunt noi, şi anume intervenţia Frontex în vederea asigurării controlului pe Mediterana, gestionarea Centrelor pentru Imigranţi şi repatrierea imigranţilor ilegali, dar şi respectarea principiului împărţirii responsabilităţii, astfel încât toate ţările Uniunii să preia refugiaţi şi imigranţi ilegali”, a declarat purtătoarea de cuvânt italiană.
Comisarul Malmstrom a anunţat, din contră, că a propus un ajutor „încă de sâmbătă” autorităţilor italiene, care au afirmat că „nu au nevoie, în acest stadiu”.
Maroni, membru al partidului populist şi anti-imigraţie Liga Nordului, a criticat, duminică, absenţa unei acţiuni europene comune.
„Europa nu face nimic. Eu sunt foarte îngrijorat şi am solicitat intervenţia urgentă a Uniunii Europene, pentru că Maghrebul este pe cale să explodeze. Ca de obicei, am fost lăsaţi singuri. Gestionăm urgenţa umanitară doar cu ajutorul Protecţiei Civile. O intervenţie a Europei este indispensabilă”, a spus ministrul.