20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOMV a descoperit rezerve de gaze naturale

OMV a descoperit rezerve de gaze naturale

OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud-Est, a descoperit rezerve de gaze naturale pe Coasta de nord-vest a Australiei, în sonda de explorare Zola-1, aceasta fiind una dintre cele mai mari descoperiri de gaze naturale ale companiei, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al OMV, Zola-1 este situată la aproximativ 100 km de Coasta de Vest a Australiei. Sonda de explorare Zola-1 şi sonda auxiliară de evaluare au confirmat existenţa unor straturi de gresie cu o grosime netă a depozitului de gaze naturale de 130 m, într-o zonă situată la sud de câmpul gazeifer Gorgon.

Noi date seismice 3D vor fi obţinute pentru a analiza în continuare potenţialul descoperirii.

Sonda auxiliară de evaluare, aferentă sondei iniţiale de explorare Zola-1, a forat până la o adâncime totală de 4.713 m (adâncime verticală reală). Măsurătorile extinse, prin linie de cablu, alături de un program de testare a presiunii au confirmat prezenţa de gaze naturale în mai multe nisipuri de înaltă calitate din zona formaţiunii Triasic Mungaroo. Sonda principala şi cea auxiliară au fost forate în apa la o adâncime de 285 m şi au indicat o grosime netă a depozitului de gaze naturale de 130 m. Ambele sonde vor fi astupate şi abandonate conform planului.

Pentru a putea evalua în continuare potenţialul de dezvoltare al Zola, OMV şi partenerii săi în licenţă, Apache (operator), Santos, Nippon Oil Exploration şi Tap Oil, au agreat să achiziţioneze un studiu seismic 3D de înaltă rezoluţie, care va începe cel mai probabil de la jumătatea acestui an.

În 2010, volumul producţiei zilnice de ţiţei şi gaze naturale al OMV a fost de 318.000 bep/zi, iar rezervele dovedite ale companiei la sfârşitul anului se ridicau la aproximativ 1,5 miliarde bep. În ţările principale, România şi Austria, OMV se axează pe reducerea declinului natural şi pe îmbunătăţirea ratelor de recuperare din câmpurile mature. Se aşteaptă o creştere viitoare din dezvoltarea unor câmpuri noi, din activitatea de explorare şi din achiziţii internaţionale.

Cele mai citite

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă