Ce-ar putea avea in comun ultranationalistul rus Vladimir Jirinovski cu deputatul laburist britanic George Galloway si cu fostul ministru de Interne francez Charles Pasqua? Acelasi lucru care uneste banca franceza BNP Paribas si concerne precum Siemens, Texaco ori Volvo: prezenta pe „lista lui Volcker”. Adica in catastiful cu peste 2.200 de nume de firme, politicieni si oameni de afaceri implicati, cu buna stiinta sau nu, in malversatiunile financiare din programul „Petrol contra hrana”.
Potrivit celui de-al cincilea si ultim raport al comisiei de ancheta conduse de americanul Paul Volcker, strategia ONU, gandita pentru a ajuta, intre 1996 si 2003, Irakul aflat sub embargo international, a fost viciata, permitand regimului Saddam Hussein sa deturneze 1,8 miliarde de dolari. Suma a fost adunata din mita si comisioane platite de companiile straine care doreau sa faca afaceri cu Irakul in perioada embargoului. 2.253 de firme au achitat „comisioane” pentru marfurile exportate in Irak, iar 139 de societati au platit „suprataxe” ilegale la Bagdad. In general, controversatele contracte erau acordate unor firme din tari cu o atitudine prietenoasa fata de Irak. Cele mai multe provin din Franta, Rusia si China.
Despre banca franceza BNP Paribas, raportul Volcker precizeaza ca „din nefericire s-a gasit intr-o situatie de conflict de interese” si n-a reusit sa aduca la lumina operatiunile ilicite. Compania britanica de inginerie Weir ar fi dat o „atentie” de 4,3 milioane de dolari, iar tranzactiile implicand grupul Texaco si o anume firma Bulf s-ar fi ridicat la 490.000 de dolari. Mentionate in acelasi context, firmele Daimler-Chrysler, Siemens si Volvo au negat acuzatiile. „Identificarea unei companii in raport nu inseamna neaparat ca respectiva companie a facut, a autorizat sau a avut cunostinta de existenta platilor ilicite”, a explicat Paul Volcker.
Reactia secretarului general al ONU, Kofi Annan, la datele prezentate in raport a fost sa ceara statelor membre ale organizatiei sa aplice sanctiuni impotriva companiilor care au dat mita. SUA au insistat asupra nevoii urgente de reformare a ONU.
Moscova nu crede in… Volcker
Moscova s-a grabit sa conteste concluziile anchetei, motivul invocat de ministrul de Externe Serghei Lavrov fiind acela ca o serie de semnaturi ar fi fost „falsificate”. Vladimir Jirinovski a sustinut ca „n-a primit un cent” de la Saddam, iar comunistul Ghenadi Ziuganov, si el mentionat de Paul Volcker, a calificat raportul drept „o gogoasa”.