5.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialGotovina isi asteapta judecata

Gotovina isi asteapta judecata

Desi le deschide calea spre UE, arestarea generalului Ante Gotovina a fost primita cu tristete de croati, care vad in acesta nu un criminal, ci un erou de razboi.
In timp ce Gotovina astepta, ieri, intr-o inchisoare din Madrid sa fie transferat catre Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga, un sondaj difuzat la Zagreb arata ca pentru 61 la suta din croati vestea arestarii acestuia a fost una „proasta”, doar 14 la suta declarandu-se bucurosi. Intre cei din urma figureaza ziaristii de la cotidianul independent „Jutarnji List”, care au titrat: „O veste foarte buna pentru Croatia. Odata cu arestarea lui Ante Gotovina in Spania, Croatia a inlaturat in sfarsit acuzatia ca l-ar ascunde pe unul dintre cei mai cautati fugari din lume”. Idee sustinuta si de premierul Ivo Sanader, pentru care arestarea generalului fugar in Spania reprezinta „confirmarea definitiva” ca acesta nu se ascundea in Croatia.
La polul opus, peste 600 de persoane au manifestat spontan, joi seara, la Zagreb in favoarea lui Gotovina, inregistrandu-se ciocniri cu politia. 11 demonstranti au fost arestati. Incidente s-au intregistrat si in regiunea Zadar, unde autori necunoscuti au incendiat pneuri pe sosele. Fostii combatanti croati au pe buze cuvantul „tradare”, iar ex-generalul nationalist Ljubo Cesici-Rojs spune ca „nu Gotovina e inculpat, ci tara noastra si cei mai multi dintre cetateni”.
Primita cu satisfactie in Europa si peste Ocean, vestea ca Gotovina a fost prins a prilejuit comisarului UE pentru Extindere, Olli Rehn, o declaratie in sprijinul aderarii Croatiei la Uniune. „Este un obstacol major care a fost inlaturat din drumul Croatiei. Este o schimbare foarte importanta”, a spus Rehn, laudand cooperarea autoritatilor de la Zagreb cu TPI. In alta ordine de idei, comisarul a pus si mai multa presiune pe Serbia, solicitand acestei tari sa-i aresteze pe Ratko Mladici si Radovan Karadzici, de asemenea cautati pentru crime de razboi.
Destul de sifonata a iesit din intreaga poveste Carla Del Ponte, procurorul TPI, care acuzase Vaticanul ca l-ar proteja pe Gotovina. „Carlei Del Ponte ar trebui sa-i fie rusine pentru toate declaratiile pe care le-a facut, eronat, la adresa Vaticanului si a Bisericii Catolice, conform carora Gotovina se ascundea in manastiri bosniace si croate”, a declarat croatul Ivo Miro Jovici, seful presedintiei tripartite a Bosniei.
Ante Gotovina a fost inculpat in 2001 de TPI pentru crime de razboi comise impotriva sarbilor din Croatia la sfarsitul conflictului din 1991-1995. Nascut in 1950, el si-a parasit tara la 16 ani, imbarcandu-se ca marinar. Ulterior, s-a inrolat in Legiunea Straina si a fost ranit in Africa. A participat, in anii '80, la furturi de bijuterii in Franta, fiind condamnat la cinci ani de inchisoare. Barbat masiv, cu o reputatie de Don Juan, Gotovina a antrenat trupe paramilitare in America Latina inainte de a reveni in Croatia, dupa proclamarea independentei acesteia, in 1991. Avansat dupa numai un an la gradul de general, el primeste in 1995 misiunea de a ocupa o regiune controlata de sarbi. Face acest lucru in 48 de ore, cu pretul masacrarii a peste 150 de sarbi. Dupa arestarea in Spania, autoritatile spaniole au fost uimite sa vada pe pasaportul sau fals vize de Argentina, Chile, Rusia, China, Cehia, Tahiti si Insulele Maurizius…

Cele mai citite

Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului în viitorul Guvern

Aportul sectorului în PIB este de 6%, peste nivelul de 5,4% înregistrat anul trecut Industria ospitalității din România, aflată într-o creștere accelerată, solicită o reprezentare...

Bursele europene au închis în scădere, întrerupând seria de opt sesiuni pozitive

Sectorul industrial a fost cel mai afectat, cu o scădere de 1,08%, în timp ce acțiunile miniere au pierdut 0,78%, în urma datelor slabe...

Înalta Curte dezbate contestația AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale

George Simion susține că hotărârea CCR din data de 6 decembrie reprezintă un precedent periculos care încalcă articolul 2 din Constituție Înalta Curte de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă