6.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialDespre reforma la Curtea lui Henric al VIII-lea

Despre reforma la Curtea lui Henric al VIII-lea

Hampton Court, somptuosul castel al regelui Henric al VIII-lea si al nefericitelor sale neveste, este locul unde se intalnesc azi liderii UE pentru a da un nou impuls Europei Unite dupa criza generata in primavara de refuzul francezilor si olandezilor de a valida tratatul constitutional.
Inca inainte ca portile palatului sa se deschida pentru inaltii oaspeti, presa insulara compara cu nedisimulata ironie intortocheatul labirint din Wilderness Garden, de langa palat, cu birocratia de la Bruxelles. „The Times” nu uita sa aminteasca vremurile de-acum 500 de ani, cand Henric al VIII-lea cheltuia sume enorme pentru infrumusetarea castelului, sperand sa-si impresioneze astfel oaspetele, pe regele francez Francisc I. Aluzia e transparenta: oare ce metode va folosi premierul britanic Tony Blair (a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE) pentru a-si convinge invitatii de necesitatea unei noi directii pentru Europa?
Seful guvernului de la Londra considera ca o noua orientare europeana este absolut necesara. Liderii noilor state membre din Est au insa o alta parere, insistand ca adoptarea bugetului pentru 2007-2013 este marea prioritate. Blair s-a grabit sa ii contrazica: „Nu trebuie sa punem carul inaintea boilor. Trebuie identificat modul in care Europa sa raspunda provocarilor globalizarii, trebuie sa ajungem la un acord asupra unei strategii, inainte de a ne ocupa de detalii”. Cat despre buget, Blair s-a angajat sa faca „tot ceea ce trebuie” pentru a fi adoptat pana in luna decembrie.
Un cuvant greu vor avea la acest summit presedintele Frantei, Jacques Chirac, si cancelarul german (inca), Gerhard Schroder. Primul efectueaza cu aceasta ocazie cea dintai vizita peste hotare dupa accidentul vascular suferit pe 2 septembrie. Pentru cel de-al doilea, Hampton Court este „cantecul de lebada” al mandatului sau, urmand sa cedeze sefia guvernului crestin-democratei Angela Merkel. Deosebit de solidar in ultimii ani, tandemul Chirac-Schroder are propria viziune asupra Europei Unite, in raspar cu cea a lui Blair. Ei sunt pentru o Europa cu o economie sociala de piata, axata pe valorile umaniste, opusa liberalismului radical, si care ar trebui sa se modernizeze continuu ca sa poata castiga competitia cu China si SUA. Astfel, Chirac va propune dublarea bugetului consacrat cercetarii pana la suma de 120 miliarde de euro pe sase ani. Iar Schroder n-a ezitat sa-l avertizeze de la distanta pe premierul britanic: „Franta si Germania vor lupta impotriva tuturor celor care ar dori sa sacrifice modelul european de societate”.
Summit-ul va fi unul scurt, nefiind asteptate decizii oficiale. Dar marile ambitii enuntate pot da o imagine asupra Uniunii in care urmeaza sa se integreze si Romania. O organizatie in continua schimbare, in care cuvantul cel mai folosit este, probabil, „reforma”.

Cele mai citite

Atenție la mesajele care promit locuri de muncă online: DNSC avertizează asupra tentativelor de fraudă

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un avertisment cu privire la mesaje frauduloase primite prin SMS sau aplicații precum WhatsApp. Aceste mesaje...

Răzvan Marin, desemnat fotbalistul român al anului 2024. Lista completă a câștigătorilor Galei Fotbalului Românesc

Răzvan Marin, mijlocașul echipei Cagliari, a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului 2024 în cadrul Galei Fotbalului Românesc. Evenimentul, ajuns la...

Probleme majore de lot pentru FCSB înaintea meciului cu Hoffenheim. „Suntem foarte puțini”

FCSB se confruntă cu o criză de efectiv înaintea duelului crucial cu Hoffenheim din etapa a șasea a Europa League. Cu mai mulți jucători...
Ultima oră
Pe aceeași temă