19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAmerica i-a plătit Rusiei importul de uraniu pentru obținerea energiei electrice

America i-a plătit Rusiei importul de uraniu pentru obținerea energiei electrice

Statele Unite au finalizat, luni, plăţile către compania de stat Techsnabexport, pentru producerea de energie electrică din uraniu, în baza unui acord istoric cu Rusia, relatează RIA Novosti, conform Mediafax.

"Am primit ultima plată de la Corporaţia americană de îmbogăţire (a uraniului) în martie", a anunţat Techsnabexport, adăugând că obligaţiile sale în cadrul contractului de furnizare de uraniu slab îmbogăţit s-au încheiat la sfârşitul anului trecut.

Ultimul transport de uraniu rusesc provenind de la focoase nucleare, convertit în combustibil de reactor, a sosit la Baltimore, pe mare, la începutul lui decembrie, încheind un program care a furnizat 10% din energia electrică a Statelor Unite în ultimii 15 ani.

Acordul HEU-LEU, cunoscut şi sub numele de "Megatone (transformate) în Megawaţi", a vizat convertirea a 500 de tone de uraniu puternic îmbogăţit (HEU) – echivalentul a aproximativ 20.000 de focoase nucleare – provenind de la arme nucleare ruseşti dezmembrate în uraniu slab îmbogăţit (LEU), convertit ulterior în combustibil nuclear în vederea utilizării în centrale nucleare americane.

Livrările ruseşti au produs şapte trilioane de kilowaţi de energie în Statele Unite, de la sosirea primului transport, în 1998.

Rusia a încasat 17 miliarde de dolari în cadrul programului, care a furnizat energie electrică pentru unul din zece becuri în Statele Unite.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă