20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialVot pentru drum si pentru lapte

Vot pentru drum si pentru lapte

– Locuitorii din Necrilesti si Sfarcea, doua sate pierdute din Apuseni, asteapta ca alegerile sa le aduca legatura cu civilizatia.

"Am votat! Ce sa zic? Doamne da sa fie bine, ca doar de aia am mers la vot", ne spune mos Ioan Popa, un batranel de 80 de ani iesit de la asa zisa "cabina", de fapt o perdea atarnata de un suport din metal infipt in peretele subred. Batranelul este unul dintre cei cateva zeci de locuitori ai satului Necrilesti din comuna Intregalde, una dintre cele mai mici si mai sarace din Muntii Apuseni.
Ieri dimineata, la sectia de vot de la scoala generala din Necrilesti era liniste. Doar cateva persoane din cele doua sate arondate sectiei se prezentasera la vot. Operatiunea este mai complicata, pentru ca sunt patru buletine, astfel incat votantii petrec ceva mai multa vreme in cabina. Aurelia Vlad a fost printre cei care al ales sa vina la vot mai devreme. "Asteptam sa fie mai bine. Sa se imbunatateasca situatia noastra, a satului, a populatiei", ne-a spus aceasta, inainte sa intre in cabina de vot. In schimb, mos Gherman, si el venit sa voteze, s-a saturat de scandaluri. "Nu stiu ce sa zic. Vad ca se haraie ca canii", afirma batranelul suparat pe disputele dintre candidati in campania electorala.

Alegatorii au avut de ales intre sase candidati la primarie si tot atatea liste de consilieri locali. Au mai trebuit sa se decida si intre 13 candidati pentru functia de presedinte al consiliului judetean, dar si intre 17 liste pentru consilieri judeteni. O treaba destul de complicata pentru locuitorii unui sat de munte, care nu prea au timp se se uite la televizor si nici nu citesc ziarele. "Am votat ca sa se intample lucruri bune. Sa se aleaga oameni competenti, de nadejde", ne spune Ioan Breaz, de 66 de ani, care este de acord si cu uninominalul.

Ofuri
Cea mai importanta problema a alegatorilor din cele doua sate este reprezentata de drumul judetean de legatura cu centrul comunei. Este un drum de pamant si are o lungime de vreo sapte kilometri. "Daca nu ne repara drumul nu stiu ce o sa facem. O sa ramanem blocati aici. Ne mai trebuie un centru unde sa vindem laptele de vaca dar si un abator ceva mai aproape. La noi, cresterea animalelelor este principala ocupatie. Daca nu am tine animale am muri de foame. Agricultura nu se poate face, iar exploatarea lemnului este greu de realizat pentru ca este nevoie de multe aprobari", afirma Pavel Mihaltan, unul dintre sateni. Mai izolat decat Necrilesti este satul Sfarcea, ai carui locuitori au votat la sectia din satul situat mai aproape de civilizatie. Sfarcea nu este altceva decat un catun cu o mana de case situat pe o culme a Apusenilor, la peste 1.000 de metri altitudine.

Cele mai citite

Vine și recompensa după victoria cu RFS! Ce suma va câștiga FCSB în urma victoriei din Europa League

FCSB a învins RFS cu 4-1 în Europa League și ocupă locul 2 în clasament, având 3 puncte, la egalitate cu Ajax Amsterdam. Echipa FCSB,...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă