19.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialVerificarea rambursarilor de TVA afecteaza negativ activitatea DGFP Alba

Verificarea rambursarilor de TVA afecteaza negativ activitatea DGFP Alba

Concentrarea activitatii Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Alba pe domeniul verificarii compensarilor si ramursarilor de TVA catre agenti economici a afectat negativ rezultatele institutiei in domeniul controlului fiscal. Concluzia este cuprinsa intr-un raport privind activitatea desfasurata in anul 2005, facut public de directorul general al institutiei, Maria Iacob.
„Apreciem faptul ca, in conditiile in care aparatul de control a fost cu prepondereta ocupat cu verificarea rambursarilor – restituirilor de TVA, rezultatele inregistrate (veniturile suplimentare atrase la buget) de Activitatea de Control Fiscal s-au redus simtitor. In conditiile in care si in viitor problema compensarilor – rambursarilor de TVA va ramane prioritara, sarcina principala a organelor de control financiar-fiscal – verificarea de fond pe linia stabilirii obligatiilor fiscale si plata acestora la bugetul statului – va ramane pe plan secundar si rezultatele la acest capitol vor fi tot mai reduse”, se sustine in raportul DGFP.
De asemenea, reprezentantii institutiei sustin ca, in conditiile in care numarul agentilor economici este in crestere, exista riscul depasirii termenului legal de prescriptie pentru stabilirea eventualelor diferente la obligatiile datorate bugetului de stat, din cauza lipsei fondului de timp necesar verificarilor.
In 2005, DGFP a efectuat 2.153 de inspectii fiscale, din care aproximativ jumatate au vizat verificarea exactitatii si legalitatii sumelor solicitate de agentii economici prin deconturile de TVA cu sume negative cu optiune de rambursare. Angajatii Finantelor au avizat pentru restituire sau rambursare suma totala de 1.948 miliarde lei vechi.
Alte nemultumiri exprimate in raportul mentionat se refera la modificarile frecvente, completarile, abrogarile si aparitia cu intarziere in Monitorul Oficial a actelor normative republicate si a normelor sau instructiunilor de aplicare.
„Aparitia cu intarziere a unor acte normative si a normelor sau instructiunilor de aplicare, formularea greoaie si confuza a unor prevederi ale actelor normative conduce la interpretari diferite si deseori eronate a prevederilor acestora de catre agentii economici si chiar de organele de control, iar in unele cazuri prin normele metodologice sau instructiunile de aplicare se face adaus la lege sau unele precizari facute de acestea chiar contravin prevederilor din lege. Totodata, apreciem faptul ca termenele raportarilor solicitate au fost prea stranse, fapt ce poate influenta negativ asupra calitatii si corectitudinii rapoartelor intocmite”, se mai mentioneaza in raportul de activitate al DGFP.

Cele mai citite

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă