» Seria conferintelor "TVA dupa aderare" a poposit ieri la Constanta.
» Contribuabilii i-au asaltat pe specialisti cu intrebarile.
» Judetul are un specific unic in tara in ceea ce priveste TVA.
Caravana conferintelor infoTVA a ajuns ieri in Constanta. "Prin astfel de intalniri speram sa-i ajutam pe contribuabili sa treaca mai usor peste schimbarile si eventualele nelamuriri aduse de perioada postaderare in ce priveste regimul TVA", a spus Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor. Adriana Damian, director executiv adjunct la Directia Generala de Finante Constanta, a precizat ca "TVA a fost si va ramane un instrument extrem de complicat, care creeaza probleme". Eugen Ciorici, reprezentantul ANAF, a precizat ca judetul Constanta este foarte important din punct de vedere economic, subliniind ca este pe locul al doilea in tara in ceea ce priveste numarul de contribuabili: aproximativ 83.000, din care jumatate sunt persoane juridice. In plan local, problemele au fost amplificate de activitatea portuara.
Contribuabilii nu stiau cum se acorda scutirile pentru navele care fac transporturi intracomunitare sau daca scutirile de taxa se acorda armatorilor sau intermediarilor. Adriana Damian a precizat ca au existat probleme si in ceea ce priveste completarea corecta a deconturilor de TVA, dar chiar si in completarea facturilor. In plus, contribuabilii nu stiu sa se adreseze foarte clar atunci cand au nelamuriri. Desi exista un Birou Asistenta Contribuabili bine pus la punct in cadrul DGFP, spetele pot fi rezolvate numai daca sunt foarte bine documentate. Mariana Vizoli, reprezentant MEF, a conchis ca "aplicarea directivelor europene in legislatia noastra are rolul de a evita dubla impozitare". Conferintele sunt finantate cu 600.000 de euro de Uniunea Europeana, iar unul dintre obiective este realizarea unui site dedicat TVA, care poate fi consultat la adresa: http://infotva.mfinante.ro
TVA a fost si va ramane un instrument extrem de complicat, carea creeaza probleme." Adriana Damian
» Romania, un exemplu in UE
"In Uniunea Europeana TVA se aplica de 45 de ani, in Romania de mult mai putin timp. Sunteti insa un exemplu de buna practica in privinta aceasta, dintre toate statele care au aderat de curand la UE. Problema TVA nu este usoara. In tara mea, ministerul de resort raspunde contribuabililor la unele intrebari pe care le adreseaza si dupa un an, din cauza dificultatii problemelor prezentate. In Romania, timpul de raspuns este mult mai scurt. Romania este un exemplu in privinta TVA", a spus Serge Mary, reprezentantul PricewaterhouseCoopers Belgia.