20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialTurnurile pierdute ale cetăţii Clujului

Turnurile pierdute ale cetăţii Clujului

În trecut, Clujul era unul dintre cele mai puternic fortificate oraşe din această parte a Europei

 

După dobândirea statutului de „oraş liber”, acordat în 1405 de către împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, Clujul se împrejmuieşte cu ziduri. Ridicarea lor, care a durat până în secolul al XVI-lea, a marcat o etapă importantă în istoria oraşului. Zidurile, construite din blocuri de piatră, aveau creneluri şi metereze, precum şi balcoane de strajă cu coridoare de apărare.

La distanţe aproximativ egale, erau ridicate contraforturi. Accesul în cetate fusese asigurat prin porţile practicate în ziduri, porţi vegheate de turnuri de apărare.

Poarta de Est a fost finalizată în 1449, iar între anii 1470 – 1507, orăşenii din vechiul Klausenburg au construit Poarta de Vest şi Turnul Podului.

Oraşul celor 20 de turnuri

În total, au existat circa 20 de turnuri şi porţi aflate în întreţinerea breslelor meşteşugăreşti ale căror nume le purtau. Iată câteva dintre ele. Bastionul Croitorilor, ridicat în secolele XVI-XVII, există şi astăzi, iar în interiorul său a fost amenajat un centru cultural.

Turnul Lăcătuşilor, zis şi Turnul Pompierilor, construit în 1574, există de asemenea, şi astăzi, iar pe viitor ar păutea găzdui un muzeu al figurilor de ceară.

Turnuri dispărute

Turnul Podului, unul dintre cele mai puternice turnuri de apărare ale cetăţii, a fost realizat în secolul al XV-lea, pe Uliţa cu acelaşi nume, de către breasla lăcătuşilor, breaslă care a asigurat şi întreţinerea acestuia. Turnul, aşa precum sugerează numele, avea menirea de a apăra Poarta Podului, care asigura accesul peste râul Someşul Mic.

Accesul spre poartă fusese asigurat de un pod de culoare roşie, construit din lemn şi chemat drept Podul Mare, care era situat la poarta principală a cetăţii medievale a Clujului. În 1573, podul din lemn de peste Someş a fost înlocuit cu unul de piatră. În 1601, pe Podul Mare au intrat în cetatea Clujului, Mihai Viteazul şi generalul Basta, după victoria de la Guruslău, asupra lui Sigismund Báthory. Turnul Aurarilor, înălţat în secolul al XV-lea, a fost demolat în 1859. Turnul de Poarta, din strada Ungurilor, a fost demolat şi el.  

Turnurile protectoare

Rolul turnurilor medievale ale Clujului a fost acela de a ranforsa sistemul de apărare al oraşului. Sistemul defensiv clujean a fost atât de puternic încât oraşul era considerat drept una dintre cele mai bine fortificate aşezări urbane din regiune. Turnurile aveau şi un rol simbolic, acela de a marca puterea şi bogăţia vechilor locuitori ai Clujului.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Vine și recompensa după victoria cu RFS! Ce suma va câștiga FCSB în urma victoriei din Europa League

FCSB a învins RFS cu 4-1 în Europa League și ocupă locul 2 în clasament, având 3 puncte, la egalitate cu Ajax Amsterdam. Echipa FCSB,...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă