19.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialScolile si liceele din Blaj, revendicate de Mitropolia Greco-Catolica

Scolile si liceele din Blaj, revendicate de Mitropolia Greco-Catolica

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Alba se confrunta cu o situatie foarte delicata in municicpiul Blaj, unde aproape toate scolile si liceele sunt revendicate de Biserica Greco-Catolica.
Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Cornel Sandu, a declarat ca in judet sunt solicitate spre retrocedare aproximativ 30 de imobile in care isi desfasoara activitatea institutii de invatamant, cele mai mari probleme fiind in Blaj.
Avand in vedere noile prevederi legislative in domeniu, Mitropolia Greco-Catolica are sanse foarte mari de a obtine dreptul de proprietate asupra imobilelor revendicate.
Sandu a mai spus ca ISJ a inceput demersurile pentru obtinerea unor fonduri de peste trei milioane de euro de la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru construirea unui campus scolar in Blaj, unde sa fie mutate scolile si liceele ale caror sedii au fost cerute spre retrocedare.
Potrivit acestuia, noul campus ar urma sa cuprinda sali de clase si amfiteatre, un internat, o cantina, o sala de sport, precum si un imobil cu garsoniere pentru profesori.
Mitropolia Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, revendica in municipiul Blaj peste o suta de cladiri, majoritatea monumente istorice, imobile administrative sau culturale, dar si o parte din sediul Primariei si Spitalul Municipal. Reprezentantii acestui cult mai revendica o importanta suprafata de teren in care este inclusa si Campia Libertatii, celebrul loc unde s-a tinut Marea Adunare Populara de la 3/15 Mai 1848.

Cele mai citite

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă