19.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialPrefectura solicita 52 de miliarde lei pentru Cetatea din Alba Iulia

Prefectura solicita 52 de miliarde lei pentru Cetatea din Alba Iulia

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a remis, marti, o adresa Ministerului Culturii si Cultelor, prin care a solicitat analizarea lucrarilor efectuate pana in prezent la Portile Cetatii din resedinta judetului, precum si finantarea lucrarilor ramase. Finantarile la aceste obiective au inceput in 1998, pana acum fiind cheltuite 30,9 miliarde lei vechi.
Restaurarea si introducerea in circuitul turistic al portilor Cetatii necesita un efort bugetar de aproximativ 52,8 miliarde lei. De altfel, Ministerul Culturii si Cultelor a inscris Cetatea „Alba Carolina – Porti si ziduri de fortificatie, Castrul Roman sec II-III”, in Planul National de Restaurare.
Pentru Poarta I-a s-au asigurat fonduri si s-au executat lucrari pana in anul 2002, pentru care s-au cheltuit 15,5 miliarde lei, finalizarea investitiei necesitand alte 4 miliarde lei.
Desi lucrarile sunt avansate, lipsesc documentatiile si avizele pentru lucrarile de sistematizare pe verticala, necesare inchiderii santierului. In perioada 1998-2000, Poarta a III-a a fost supusa unor lucrari de protectie, de preconsolidare a componentelor artistice, de detasare a statuilor, in perioada 2001-2005 ramanand fara finantare.
Valoarea totala a investitiilor facute pana in momentul de fata la Cetat se ridica la 9,2 miliarde lei. Restul lucrarilor, respectiv restaurarea si punerea in valoare a componentelor artistice, pavimente piatra, podul mobil si sistematizarea verticala mai sunt necesare 44,8 miliarde lei.
Poarta a IV-a a intrat in restaurare abia in anul 2003, realizandu-se lucrari in valoare de 6,2 miliarde lei. Pentru finalizarea acestui obiectiv mai sunt necesare de 4 miliarde lei, pentru refacerea pietonalului interior.
Astfel, prefectul Covaciu a solicitat Ministerului Culturii si Cultelor o analiza detaliata a stadiului lucrarilor executate pana in prezent si a lucrarilor ramase de executat, in vederea asigurarii alocatiilor bugetare in Planul National de Restaurare, pentru finalizarea si introducerea portilor Cetatii in circuitul turistic.

Cele mai citite

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...
Ultima oră
Pe aceeași temă