18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Funeriu l-a „cenzurat" pe Băsescu

Ministrul Funeriu l-a „cenzurat” pe Băsescu

Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad a primit în decembrie 2010 ordinul „Merit în învăţământ în grad de ofiţer”, emis de Traian Băsescu. Distincţia a ajuns abia în luna august la Arad, adusă de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a găsit o explicaţie şocantă pentru această întârziere.

Astfel, în loc de bucurie pentru întreg colectivul Colegiului arădean „Moise Nicoară”, elevi şi profesori la un loc, Ordinul „Merit în învăţământ în grad de ofiţer” a fost doar bucuria politicienilor.

Care sunt motivele pentru care a fost acordată decoraţia

Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad a fost vizitat de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta a adus la Arad ordinul „Merit în învăţământ în grad de ofiţer”, acordat prin decret prezidenţial de preşedintele României, Traian Băsescu, în decembrie 2010.

Ministrul Funeriu l-a „cenzurat” astfel de preşedintele Traian Băsescu, care, conform decretului, a dorit „a răsplăti meritele Colegiului Naţional Moise Nicoară Arad cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înfiinţare, pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, demonstrând astfel calitatea învăţământului preuniversitar românesc, premisă incontestabilă a modernizării ţării noastre”.

Explicaţia lui Funeriu

Daniel Funeriu a explicat de ce a adus aşa de târziu la Arad distinţia acordată de preşedintele ţării: a considerat că momentul potrivit este sfârşitul unui an şcolar şi începutul altuia, deşi până la începutul unui nou an şcolar mai sunt câteva săptămâni, iar elevii, dar şi o parte dintre profesori se aflau în vacanţă în momentul vizitei ministeriale.

Dar, se pare că şi preşedintele Băsescu a fost dezinformat, deoarece datele lui Traian Băsescu nu coincid cu cele de pe site-ul Colegiului arădean, la secţiunea istoric: „Începuturile liceului „Moise Nicoară” coincid cu cele ale primei şcoli elementare din Arad, înfiinţată în 1707 de călugărul de origine bavareză Camil Nöffrich. Şcoala s-a dezvoltat an de an, în 1762 devenind gimnaziu, iar 15 ani mai târziu, în 1777, Gimnaziu regal. Aceasta funcţiona în încăperile modeste ale unei improvizate şcoli primare. În condiţiile în care populaţia şcolară creştea, se impunea construirea unui nou local. Folosind pentru început o parte din fondurile Fundaţiei Margareta Bibits, la care s-a adăugat apoi o contribuţie substanţială a Statului, s-a construit între anii 1869 – 1873 actualul edificiu şcolar”.

Astfel, de fapt, dacă istoricul oficial al colegiului arădean este corect, această instituţie de învăţământ a adunat 304 ani de funcţionare de la înfiinţate şi până acum, adică dublul perioadei menţionate în decretul prezidenţial prin care i-a fost acordată distincţia.

INSTITUŢIE

Şcoală de excepţie

Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad este renumit în ţară pentru rezultatele excepţionale ale elevilor, dar şi în străinătate, unde absolvenţii acestui Colegiu sunt studenţi la universităţi de prestigiu din întreaga lume. Primăria Arad a reuşit obţinerea fondurilor europene pentru reabilitarea Colegiului, care va fi prezent, astfel, din toate punctele de vedere în elita învăţământului românesc.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă