La Constanta, in majoritatea scolilor, clopotelul nu va suna deloc, din cauza ca profesorii si invatatorii vor boicota deschiderea noului an scolar 2006-2007. Acest lucru nu inseamna ca vor intra in greva, ci doar ca nu vor participa la festivitati. Profesorii vor sta in cancelarii, iar liderii de sindicat le vor citi parintilor protestul lor, in care explica acest gest si in care sunt mentionate revendicarile lor.
In cadrul Adunarii Generale a Liderilor Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, intrunita in urma cu doua zile, cei 158 de sindicalisti prezenti au fost informati cu privire la aceasta forma de protest – neparticiparea la festivitatile de deschidere a noului an scolar. „Azi (n.r. – ieri), colegii din judet ne-au comunicat telefonic cati membri de sindicat sunt de acord cu boicotul nostru. Pana la aceasta ora, majoritatea sindicalistilor si-au exprimat dorinta de a participa la acest protest”, a declarat liderul SLSIP Constanta, prof. Ioana Purcarea. Pentru protejarea personalului din sistemul de invatamant, la fiecare scoala vor exista afisate, la loc vizibil, note de protest. Cadrele didactice, chiar daca nu vor participa la festivitatile de deschidere, se vor afla in cancelarii. Liderul sindicatului sau unul dintre membri se va afla pe platoul din fata scolii, in mijlocul parintilor, si le va citi acestora un protest in care vor fi expuse motivele boicotului, precum si revendicarile salariatilor din invatamant. In prima zi de scoala, pe 15 septembrie, doua sute de reprezentanti ai SLSIP Constanta vor pleca, la ora 7.00, spre Bucuresti. Aici vor participa la un miting de protest organizat la nivel national. De asemenea, incepand cu data de 18 septembrie sindicalistii vor picheta fiecare sedinta a Guvernului. Toate actiunile sunt legale si se desfasoara respectand legile care guverneaza sindicatele.
Incalcarea acordului
Potrivit declaratiilor liderului SLSIP Constanta, prof. Ioana Purcarea, vara aceasta sindicalistii au incercat, la masa negocierilor, sa rezolve doua probleme acute ale invatamantului romanesc. Este vorba despre Legea salarizarii bugetarilor, cu accent pe salariatii din invatamant, si salarizarea corespunzatoare pe care Guvernul a promis-o cadrelor didactice. „Am fost „asigurati” ca pana in anul 2008 personalul din sistemul de invatamant va beneficia de o dublare a salariilor, invocandu-se intrarea in Uniunea Europeana si modificarile intervenite in legislatie. Punctul intai al acordului – Legea salarizarii – care trebuia definitivat pana in luna aprilie, nici macar nu a fost lucrat, desi Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, in toate structurile ei, a constituit o comisie speciala din care a facut parte si vicepresedintele nostru, Ion Popescu, pentru a gasi alternative”, a mai precizat prof. Ioana Purcarea. S-a ajuns, prin urmare, in luna septembrie, cand s-a constatat ca acordul incheiat cu Executivul a fost incalcat.