Conform calendarului stabilit de Ministerul Sanatatii Publice, dupa data de 15 octombrie, in judetul nostru, va demara campania de vaccinare impotriva gripei. Imunizarea persoanelor care fac parte din categoria celor cu risc de imbolnavire este gratuita. In acest sens, la nivel national, au fost deja achizitionate aproximativ cinci milioane de doze de vaccin antigripal.
Potrivit declaratiilor directorului adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, dr. Mihaela Dinisov, institutia pe care o reprezinta a solicitat tuturor medicilor de familie din judet o situatie a pacientilor care sufera de boli cronice. Cererile pentru dozele de vaccin au fost deja efectuate insa urmeaza ca Ministerul Sanatati Publice sa aprobe cantitatile necesare. Acestea urmeaza sa soseasca la Constanta in cursul saptamanii viitoare. Anul trecut, ASPJ Constanta a primit, pentru campania de imunizare antigripala, peste 53.000 de doze de vaccin. Pentru 2006, Ministerul Sanatatii a alocat in jur de 39 milioane RON, fonduri ce vor fi utilizate pentru achizitionarea unui numar dublu de doze, comparativ cu 2005.
Grupe prioritare
Directorul adjunct al ASPJ Constanta, dr. Mihaela Dinisov, a precizat ca vaccinarea antigripala se realizeaza cu prioritate la grupele cu risc inalt de complicatii cauzate de gripa. Aici se incadreaza persoanele cu varste de peste 65 de ani, copiii, persoanele aflate in institutii de ocrotire sociala, dar si pacientii unitatilor care gazduiesc persoanele cu afectiuni medicale cronice. De asemenea, beneficiaza de prioritate si gratuitate in efectuarea imunizarii, copiii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv cei cu astm, adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice, precum si grupele care pot transmite gripa. „Vor fi imunizati, totodata, medicii, cadrele sanitare medii si auxiliare din spitale si din ambulatorii, angajatii unitatilor de ocrotire si cei ai institutiilor de bolnavi cronici care, prin natura activitatii lor, vin in contact cu pacientii sau asistatii. Vor fi vaccinate si persoanele care au in ocrotire persoane cu boli imuno-deficitare precum SIDA”, a mai adaugat directorul adjunct al ASPJ Constanta.
Nou-nascutii, pe primul plan
In cadrul maternitatilor constantene, ca in fiecare an, se vor desfasura cateva campanii de vaccinare. Este vorba despre administrarea vaccinului antihepatic B si a celui impotriva tuberculozei. Dupa externare, medicul de familie va avea obligatia de a efectua, la varsta de doua luni, vaccinul combinat diftero-tetano-pertussis – hepatita B si vaccinul poliomielitic. La varsta de patru luni, bebelusul va fi vaccinat, tot de catre medicul de familie, cu serul poliomielitic si diftero-tetano-pertussis.
Primele vaccinuri vor fi repetate la varsta de sase luni, iar la 12 luni se vor efectua imunizarile diftero-tetano-pertussis si antipoliomielitic. Pana la 15 luni, micutii vor mai fi vaccinati cu serurile combinate rujeolic-rubeolic-oreion, iar pana la 35 de luni, cu cel diftero-tetano-petussis.
Prevenirea epidemiei de rujeola
Din cauza evolutiei epidemiei de rujeola, cu debut in 2004, incepand din noiembrie 2005 a fost introdusa o campanie suplimentara de vaccinare antirujeolica pentru sugarii cu varsta intre 7 si 11 luni. Daca va fi cazul, aceasta masura va fi mentinuta si anul acesta. Calendarul National de Imunizari cuprinde, de asemenea, campaniile scolare. Asadar, elevii constanteni vor efectua, in clasa I, vaccinul combinat rujeolic-rubeolic-oreion si vaccinul diftero-tetanic; in clasa a III-a – vaccinul poliomielitic oral; in clasa a VIII-a – vaccinul diftero-tetanic si vaccinul rubeolic (doar pentru fete) iar in clasa a XII-a – vaccinul hepatitic B.