16.3 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialFirme falimentare, vandute pe sume-record la Timisoara

Firme falimentare, vandute pe sume-record la Timisoara

Patronul sirian al unor societati din Timisoara, intre care si „defuncta” „Fructus” SA, a fost condamnat la 10 ani de puscarie dupa ce magistratii Tribunalului din judet l-au declarat vinovat de o escrocherie de proportii. Prejudiciul total se ridica la aproape 8 miliarde lei vechi.
Pagubitii din acest dosar sunt un om de afaceri timisorean, indus in eroare si pus in situatia de a arunca pe fereastra nu mai putin de 6 miliarde lei vechi (echivalentul la acea vreme a circa 200.000 de euro) pe trei firme „pe butuci”, precum si bugetul public, fraudat prin neplata taxelor legale cu alte aproximativ 2 miliarde lei. Numele sirianului Basel Hamati (46 ani) a fost vehiculat mai ales in ultimii ani, dupa ce, lucrand pe-o mana cu fosta directoare a SC „Untim” SA (fosta fabrica de lapte din judet) a dat un adevarat tun imobiliar. Si in acest caz cel pagubit a fost statul, in timp ce in contul sirianului a intrat un milion de dolari.
Dosarul in care este judecat acum strainul vizeaza o alta tranzactie ciudata. Paradoxal, desi aceasta implica o suma mai modesta fata de cea vehiculata in „afacerea Untim”, instanta s-a dovedit nemiloasa prin sentinta data. Daca in primul dosar Basel a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, de aceasta data el a incasat 10 ani de puscarie, cu executare, pentru inselaciune si evaziune fiscala.

Sase miliarde lei pentru trei… sigle

Conform probatoriului, in calitate de administrator la SC „Fructus” SA, unitate din care astazi au mai ramas doar cateva caramizi si un teren abandonat, sirianul a decis sa-si vanda actiunile de la trei din firme pe care le detinea (SC „Sirom” SRL, SC „Pirinex Impex” SRL si SC „Basel Tim Com” SRL), in timp ce acestea se aflau in faliment.
Strainul a incheiat tranzactia cu un alt om de afaceri caruia ii fusese prezentata o cu totul alta situatie a firmelor pe care acesta s-a aratat interesat sa le cumpere. In final, cei doi au batut palma pentru suma totala de 6 miliarde lei, insa la scurt timp dupa parafarea tranzactiei noul patron s-a trezit ca, de fapt, cumparase doar trei nume de firma.
In realitate, nici una dintre cele trei societati nu avea vreo valoare, toate aflandu-se in stare de faliment. Ulterior impotriva lui Basel a fost formulat un denunt penal, iar cu ocazia investigatiilor declansate aveau sa iasa la iveala si alte surprize.
Anchetatorii au mai descoperit ca patronul sirian inregistrase in contabilitate o serie de cheltuieli fictive, in scopul de a diminua sau de a nu achita impozitele aferente, TVA sau alte contributii la bugetul de stat. De asemenea, s-a mai stabilit ca acesta a folosit abuziv, bunuri si bani de la o societate pentru a favoriza o alta la care avea interese directe. In acest fel statul a fost prejudiciat cu 1,7 miliarde lei vechi.
Totodata, procurorii sustin ca, in perioada octombrie 2000 – ianuarie 2002, omul de afaceri a retinut pe statele de plata contributiile datorate sistemului de asigurari sociale si fondului de somaj de angajatii sai, in valoare de o jumatate de miliard de lei, pe care nu le-a achitat, insa, institutiilor statului. Initial, el a primit doar un avertisment de care nu a tinut cont, iar anul urmator a recidivat, „uitand” din nou sa plateasca darile salariatilor, de aceasta data in suma de 260 de milioane de lei.
Prin sentinta Tribunalului strainul a fost obligat la plata unor daune, care insumeaza aproape 8 miliarde lei vechi. Hotararea nu este definitiva, fiind supusa apelului la instanta superioara.

Cele mai citite

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...

Criza de personal medical auxiliar devine o problemă majoră în sistemul sanitar din România

Asistenții medicali, infirmierii și brancardierii sunt printre cele mai căutate categorii de personal în spitalele din România, iar lipsa acestora perturbă semnificativ activitatea unităților...

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...
Ultima oră
Pe aceeași temă