20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFeerie si mizerie

Feerie si mizerie

S-au aprins luminile de Craciun. Institutii, o serie de poduri si de strazi, preponderent in zonele de promenada, arata, pastrand proportiile desigur, aproape ca in marile capitale europene. Impodobite precum brazii in preziua nasterii Domnului, cladirile sau copacii din zona centrala a Timisoarei imprastie lumina si feerie pentru miile de cetateni, care iau, seara de seara, cu asalt Piata Operei. Cu mic cu mare, aproape toti sunt inarmati cu aparate foto sau telefoane de ultima generatie, capabile sa surprinda momentul trecerii prin „buricul” Cetatii.
Toata lumea se bucura acum de felul in care arata centrul – cu unele exceptii pe care, pas-trand ordinea din titlu, le vom enumera putin mai jos. Alte institutii, insa, n-au avut norocul Pietei Operei, cum ar fi Prefectura si Consiliul Judetean Timis spre exemplu. Palatul Administrativ are si el cascade de luminite, dar nici un amator de instantanee de iarna prin preajma. Motivul pare simplu. In zona se lucreaza, de cateva luni bune, la reabilitarea infrastructurii.
Peste drum de cladire se afla gropi adanci, pe marginea lor adevarati munti de pamant, noroi si mizerie. Nimeni nu se incumeta, daca n-are musai treaba prin zona, sa se deplaseze pana acolo pentru o fotografie. Eforturile celor care au ornat imobilul sunt, astfel, mai mult zadarnice, din moment ce prea putini au curajul de a trece, dupa lasarea intunericului, printr-un perimetru in care, la tot pasul, se deschid hauri in carosabil sau trotuare. Unde mai pui si faptul ca multe dintre ele sunt nesemnalizate.
La fel se intampla si cu o serie de poduri din oras, pana mai an intrate in acelasi program de sarbatori si care acum sunt departe de a fi primenite. Au tot promis autoritatile, in frunte cu primarul, ca podurile vor fi gata pana de sarbatori. Firmele angajate prin contract sa se ocupe de treaba le-au dat, insa, cu flit si au impins lucrarile pana hat in iarna.
Degeaba curg amenintarile ca aceste societati vor fi nevoite sa se descurce pe cheltuiala proprie cu respectivele poduri, ca lucrarile tot stagneaza. In aceste conditii, nu se poate vorbi de ornarea podurilor nici macar cu un bec chior.
Tot la capitolul mizerie poate fi trecuta si colcaiala de lume pestrita din aceeasi zona centrala a Timisoarei. Cersetori, vagabonzi sau hoti din buzunare cauta compania grupurilor de localnici sau turisti, desigur, fara a fi deranjati prea mult de politistii comunitari sau de alte organe.
Toate acestea ar trebui sa fie motive de ingrijorare pentru autoritati, mai ales ca se pregateste un ditamai Revelion al integrarii europene in mijlocul Timisoarei. Si nu de alta, dar ar fi chiar absurd pentru timisoreni sa intre in Uniunea Europeana fara ceasuri, portofele sau bijuterii tocmai in cea mai importanta noapte din istoria post-decembrista a natiunii.

Cele mai citite

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă