În Delta Dunării s-a produs, ieri dimineaţă, un accident aviatic care, din fericire, nu s-a soldat cu victime umane. Un elicopter privat care era închiriat de omul de faceri Emanuel Dobronăuţeanu s-a prăbuşit în vecinătatea satului Maliuc. Daniela Condrat, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea, a declarat că „elicopterul a încercat să decoleze, s-a ridicat câţva metri şi s-a prăbusit, luând foc. Cele trei persoane aflate la bord au reuşit să iasă din aparat înainte ca acesta să ia foc. Nimeni nu a fost rănit”.
Localnicii din Maliuc care au văzut accidentul susţin că, la foarte scurt timp de la pornirea elicopterului, s-a auzit o bufnitură şi a izbucnit un incendiu puternic. Martorii oculari mai precizează că elicopterul ar fi încercat să decoleze din incinta unei firme piscicole din această localitate, unde sosise sâmbătă, şi s-a ridicat câţiva metri. Pilotul ar fi observat o defecţiune la aparat şi le-ar fi spus celor doi pasageri pe care urma să-i transporte la Bucureşti să sară rapid dacă vor să rămână în viaţă. Aparatul s-a prăbuşit, dar pilotul şi pasagerii au reuşit să iasă înainte ca acesta să ardă complet, din cauza incendiului produs.
Elicopterul fusese închiriat din Bucureşti de omul de afaceri Emanuel Dobronouţeanu, aflat la bord în timpul accidentului. Acesta a aterizat sâmbătă în incinta amenajării piscicole din Maliuc şi urma să se întoarcă luni în Capitală. Dobronouţeanu a sosit la firma sa din Maliuc cu o femeie care se afla în elicopter în momentul producerii accidentului.Imediat după producerea accidentului, Dobronouţeanu şi persoana care-l însoţea au plecat din Maliuc, se pare la bordul unei şalupe, şi afaceristul nu a putut fi contactat pentru a da amănunte asupra evenimentului produs. Parchetul Tulcea a declanşat o anchetă pentru elucidarea circumstanţelor în care s-a produs acidentul soldat cu distrugerea elicopterului.
Proprietar de podgorii
Emanuel Dobronouţeanu este un potent om de afaceri, care deţine mai multe podgorii şi uzine de vinificaţie în Dobrogea şi în judeţul Buzău, o amenajare piscicolă în localitatea Maliuc şi controlează o asociaţie a vânătorilor care a concesionat un fond de vânătoare de câteva mii de hectare în zona Maliuc, unde derulează şi afaceri turistice. Firmele cu profil viticol deţinute de Dobronouţeanu în judeţele Tulcea şi Constanţa au fost constituite în urma unor privatizări controversate. Conform unor anchete derulate de autorităţi, care nu s-au soldat însă cu consecinţe penale, contractele de privatizare ale fostelor IAS viticole din Murfatlar şi Tulcea au fost semnate înaintea încheierii vinificării strugurilor, iar producţia nu ar fi fost înregistrată şi cumpărată de noul proprietar, deşi se afla în depozitele firmelor de stat. Există suspiciunea că din vânzarea vinului neînregistrat anterior privatizării noul proprietar ar fi plătit preţul privatizărilor.