Timp de o saptamana, la Constanta, s-a desfasurat primul Festival International al Producatorilor de Film Ð IPIFF 2006, unic in Europa. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Constanta si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania Ð UPFAR-ARGOA. Prima editie a festivalului a avut loc in perioada 4-10 septembrie a acestui an.
Dinu Tanase, initiatorul megaevenimentului, a promis si a realizat aproape o saptamana plina de surprize pentru cinefili. IPIFF si-a propus sa abordeze fenomenul cinematografic mutand accentul pe un element mai putin discutat in mod obisnuit, dar esential Ð productia de film si oamenii angrenati in aceasta meserie, ceea ce face ca festivalul sa fie, la aceasta ora, unic in Europa. Toate pregatirile au fost facute intr-un timp extrem de scurt. In numai o luna de zile, pana si cele mai mici detalii au fost puse la punct. In cursul serii de duminica, 10 septembrie, juriile Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti au decis premiile acestei editii. La IPIFF 2006 au existat doua jurii, unul pentru sectiunea de lungmetraj si un altul pentru sectiunea de scurtmetraj. Juriul pentru sectiunea de lungmetraj a competitiei a fost alcatuit din Iulia David Ð editor de film al revistei „Time Out” Bucuresti, jurnalistul si scriitorul Cristian Tudor Popescu, regizorul de teatru Alexandru Tocilescu, producatorul Cristian Zgabercea si Senad Alihodzic, producator din cadrul sectiunii CineLink a Festivalului de Film de la Sarajevo. Din juriul sectiunii de scurtmetraj au facut parte directorul studioului de film „Alexandru Sahia”, Marius Iurascu, producatorii Dumitru Morosanu si Mihai Gheorghiu, jurnalistul Emanuel Lazarescu si actorul Nicodim Ungureanu.
Trofeele IPIFF
Marele premiu pentru lungmetraj, Trofeul „Marii Negre”, a fost castigat de fimul „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, regia Catalin Mitulescu, producatori Daniel si Catalin Mitulescu. Premiul special al Juriului a fost acordat productiei „Marilena de la P7”, in regia Cristian Nemescu, producator Ada Solomon. Premiul pentru cea mai buna regie a fost acordat fimului „A fost sau n-a fost?”, producator Corneliu Porumboiu. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune a revenit filmului „Lampa cu caciula”, regia Radu Jude, producator Ada Solomon. Juriul a acordat o mentiune speciala filmului de animatie „Acum este… MAXIMA”, regizat si produs de Dinu Adrian Serbescu. Premiul „Alexandru Sahia” a fost acordat unui film din competitia de scurtmetraj. Este vorba despre „Sasa, Grisa si Ion”, in regia Igor Cobileanski, producator Moldova Film. Premiul „Kodak” pentru sustinerea producatorilor independenti a revenit scurtmetrajului „One Shot Wonder”, regizat de Catalin Leescu, producator Carter Films. S-au mai acordat si doua premii de excelenta compozitorului Eugen Doga si producatorului francez de origine romana Marin Karmitz. Premiul pentru lungmetraj este de 3.000 de euro, iar pentru scurtmetraj, de 2.000 de euro. Cele doua premii de excelenta au fost in valoare de cate o mie de euro. Investitia totala pentru organizarea de A la Z a festivalului s-a ridicat la valoarea de 4,5 miliarde lei vechi, cea mai mare contributie venind din partea Consiliului Judetean Constanta.
Avanpremiere in cadrul competitiei
La capitolul filme, festivalul a venit cu o sectiune interesanta Ð Competitia Ð dedicata celor mai recente productii de lungmetraj romanesti. Potrivit declaratiilor oferite de Dinu Tanase, aceasta sectiune a inclus si o serie de avanpremiere nationale precum „Happy End”, in regia lui Radu Potcoava sau „Dragoste pierduta”, in regia lui Petre Nastase, dar si productii autohtone de succes, apreciate deja la festivaluri nationale si internationale.
Festivalul a propus si o sectiune lejera, noncompetitiva. Este vorba despre „Panorama”, in cadrul careia au fost prezentate productii straine recente de marca, in avanpremiera nationala.