21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a câştigat Bittner cinci milioane de euro

Cum a câştigat Bittner cinci milioane de euro

Controversatul om de afaceri Alexandru Bittner plăteşte redevenţe la jumătate pentru terenurile concesionate. În plus, a obţinut o finanţare europeană pentru construcţia unui hotel de lux.

 

În urmă cu doi ani, ministrul Elena Udrea a alocat CJ Tulcea 25 milioane de euro din bugetul Ministerului Turismului pentru construirea a trei porturi turistice în Deltă şi pentru amenajarea turistică a plajei Sulina. Din această sumă s-au cheltuit mai puţin de 10 milioane euro pentru construirea portului Sf. Gheorghe şi pentru controversata investiţie de pe plaja Sulina, care a determinat Comisia Europeană să înceapă procedura de infringement împotriva României. Portul Enisala nu se construieşte din cauza ecologiştilor, care se opun investiţiei pentru că afectează un habitat protejat de care CJ Tulcea nu a ţinut cont.

Portul Murighiol, în linie dreaptă

Constantin Cabuz, secretar al Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, a declarat că a fost rezolvat statutul juridic al terenului pe care este amplasat portul turistic Murighiol şi, în foarte scurt timp, această investiţie finanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va începe. „După portul turistic de la Sf. Gheorghe, care este aproape gata, cel de la Murighiol va fi al doilea port de acest fel construit în Delta Dunării”, a precizat acesta.

Beneficiile lui Bittner

Portul Murighiol nu a putut fi construit până acum din cauza opoziţiei lui Alexandru Bittner, patronul pescăriilor de la Murighiol şi Jurilovca. Baronul Bittner pretinde că deţine un dig de 200 metri pe amplasamentul acestei investiţii şi a refuzat, până zilelele trecute, să-l cedeze CJ Tulcea, care realizează portul.

Bittner a solicitat să-i fie expropriat digul pentru utilitate publică, pretinzând cinci milioane de euro. Apoi a acceptat să negocieze cu CJ Tulcea şi, în urma acestor negocieri, supervizate de ministrul Udrea, a primit noi contracte de concesionare de la CJ Tulcea pentru terenul amenajărilor piscicole de la Murighiol, cu redevenţe înjumătăţite faţă de contracte similare încheiate de administraţia judeţeană cu alte firme. Reducerea la jumătate a redevenţei baronului Bittner generează o pierdere anuală în bugetul CJ Tulcea de două milioane de euro. După parafarea concesionării amenajărilor piscicole care se întind pe aproximativ 10.000 de hectare, Bittner a refuzat din nou să cedeze digul de la Murighiol, iar firma lui Bittner se judecă cu administraţia judeţeană din Tulcea pentru acest patrimoniu. Cu toate acestea însă, zilele trecute Piscicola Murighiol a vândut Primăriei Murighiol respectivul dig contra sumei de un euro.

Cabuz spune că „Primăria Murighiol este partener în realizarea investiţiei şi va ceda gratis CJ Tulcea digul cumpărat de la Piscicola Murighiol. Astfel construirea portului turistic a fost deblocată”.

Fonduri UE pentru baroni

Anterior cedării digului care a deblocat investiţia turistică de la Murighiol, firma piscicolă a lui Bittner a primit un acord de la CJ Tulcea care i-a permis să transforme o cherhana în hotel de lux, pe terenul concesionat de la Consiliul Judeţean. Investiţia baronului Bittner se ridică la peste trei milioane de euro, iar fondurile au fost obţinute de la Uniunea Europeană.

De ce este important portul

Amenajarea unui port la Murighiol este foarte importantă pentru dezvoltarea turistică a zonei. În ultimii ani, în comuna Murighiol s-a investit foarte mult în infrastructura turistică. Drumul din Tulcea spre Murighiol a fost modernizat cu fonduri europene, fiind prelungit până în zona unde a fost amplasat viitorul port. Localitatea este o poartă de intrare în Delta Dunării pentru navele de agrement, dar proprietarii ambarcaţiunilor turistice se plâng că nu au unde să acosteze în siguranţă. Anul acesta va fi finalizat, pe malul lacului Murighiol, un complex turistic de lux care a costat aproximativ 10 milioane de euro, dar baza turistică nu are amenajări portuare.

Cele mai citite

Economia mondială e în proces de stabilizare

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale până în 2025 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a îmbunătățit previziunile economice pentru...

Femeie arestată preventiv pentru că și-a abuzat cei doi copii și i-a forțat să cerșească

O femeie din București a fost arestată preventiv pentru abuzurile la care și-a suspus cei doi copii, de 11 și 13 ani, care au...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...
Ultima oră
Pe aceeași temă