3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza farmaciilor in satele constantene

Criza farmaciilor in satele constantene

Desi au foarte multi locuitori, sase localitati din mediul rural nu dispun decat de o singura farmacie. Cea mai grava problema este ca nici una din ele nu are contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta pentru eliberarea medicamentelor in baza programului de boli cronice. Mai mult, din cauza lipsei de comunicare pacientii s-au transformat intr-o minge de ping-pong plasata de la medicul de familie la farmacist si invers.
Pentru ca medicul de familie nu stie ca farmacia nu are contract pe bolile cronice, medicamentele aferente sunt prescrise pe aceeasi reteta cu cele compensate si gratuite. La farmacie bolnavul constata ca nu-si poate ridica medicatia, asa ca este nevoit sa mearga din nou la medic, care o rescrie pe doua formulare diferite. Astfel, bolnavul facea al doilea drum la farmacie, de unde isi ridica medicamentele compensate sau gratuite. Pentru bolile cronice acesta este nevoit sa se deplaseze in cel mai apropiat sat ori sa se adreseze farmaciilor din oras. „Le recomand medicilor de familie sa prescrie medicamentele pentru boli cronice pe retete separate de cele compensate si gratuite”, a declarat directorul CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu. Localitatile din mediul rural unde s-au inregistrat astfel de probleme sunt Cogealac, Corbu, Comana, Cobadin, Plopeni si Schitu. „Desi nu sunt obligati sa prescriere medicatia variata pe retete diferite, ii vom ruga pe medicii de familie sa faca acest lucru pentru binele pacientului”, a mai precizat dr. Liviu Mocanu. Acesta a afirmat ca s-au primit o serie de sesizari legate de acest aspect si ca situatia de anul trecut era mult mai buna.

Divergente… profesionale?

Neintelegerile dintre medicii si farmacistii din mediul rural sunt foarte multe. Fie ca sunt de natura profesionala, fie ca reprezinta „vendete” personale, cert este ca la mijloc se afla tot pacientul. Un exemplu al lipsei de comunicare dintre cei doi reprezentanti ai sistemului sanitar este comuna Corbu, unde s-a dovedit ca farmacista „nu o inghite” de doctorita de familie si viceversa. Aici, desi exista o farmacie, bolnavii sunt obligati sa se deplaseze pana in Constanta pentru a-si ridica medicatia. S-a constatat ca medicii din localitate nu prescriu retete, ci prefera sa vina cu medicamentele dupa ei tocmai de la Constanta. Reprezentantii CJAS spun ca din cauza acestui conflict intre medici si farmacist bolnavii sunt cei care au de suferit.

Sanctiuni pentru nereguli

Nici in mediul urban situatia nu este mai buna din cauza neregulilor descoperite cu ocazia unui control efectuat in farmacii. „Din cele 61 de unitati controlate de echipele noastre patru au fost gasite cu nereguli.
La o unitate farmacistul nu era la program, fapt pentru care a fost sanctionat cu reducerea valorii contractuale cu 10%, iar celelalte trei nu nu aveau afisata sigla CJAS si TelVerde, nu exista condica de sugestii si reclamatii, iar alta nu avea afisate la loc vizibil drepturile si obligatiile”, a mai afirmat directorul Liviu Mocanu.
Ultimele trei unitati farmaceutice vor fi chemate la sediul CJAS Constanta pentru discutii deoarece neregulile intalnite pot conduce la incetarea relatiilor contractuale.

Convocare prin SMS-uri

In cursul zilei de ieri, CJAS a avut o intalnire cu toti farmacistii din judet pentru a discuta despre noul sistem de stabilire a adaosului comercial practicat pentru medicamente. „Nu vor mai avea loc negocieri directe intre Casa si farmacistii.
Adaosul comercial va reprezenta diferenta dintre pretul de referinta – cel afisat pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate – si cel de livrare – pretul impus de producator/distribuitor”, a mai adaugat directorul CJAS Constanta. Convocarea farmacistilor s-a efectuat prin toate metodele. Potrivit directorului Liviu Mocanu, acesta le-a trimis si SMS-uri!

Cele mai citite

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...

François Bayrou devine prim-ministru în Franța

Președintele Emmanuel Macron l-a numit pe François Bayrou, un veteran centrist și aliat de lungă durată, în funcția de prim-ministru, marcând al patrulea lider...

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...
Ultima oră
Pe aceeași temă