3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialConstantin Chirilă: Vreau examen psihiatric pentru candidaţii la Parlament

Constantin Chirilă: Vreau examen psihiatric pentru candidaţii la Parlament

După doi ani şi jumătate de mandat, deputatul democrat-liberal susţine în continuare ca deputaţii şi senatorii să fie examiniaţi de psihiatri. La realizări trece câteva legi mai puţin vizibile pentru agricultura românească şi este nemulţumit de atragerea fondurilor europene în domeniu, care se ridică la valori ridicole.

La doi ani şi jumătate de activitate parlamentară, sunteţi mulţumit de acest prim mandat?

Nu prea… În primul rând, în ce mă priveşte, am încercat tot posibilul, şi asta s-a reflectat şi în statistica privind activitatea mea parlamentară. Ca reprezentant al partidului, pot să fiu mândru că am avut curajul să preluăm ceea ce înseamnă procesul de reformare a statului prin nişte măsuri absolut necesare, dar foarte dure, ceea ce ne-a dus spre o situaţie destul de grea. Sunt nemulţumit pentru că atmosfera de pe piaţa politică românească nu este cea la care mă aşteptam. Mă aşteptam ca în momente din acestea grele atât cei de la putere, cât şi opoziţia să se aşeze, cel puţin ca în modelul german, şi să se gândească la ţară, şi împreună să găsim formule, gândindu-ne că unii dintre noi o duc până la un moment dat; şi chiar dacă pierdem din credibilitate, vor veni ceilalţi să continue. Or, se pare că s-a transformat într-o luptă absurdă, dură, între reprezentanţii partidelor care contează, mă refer la Ponta, Antonescu, şi, ulterior, Boc şi Băsescu că, na!, tot ce se-ntâmplă rău se trece în contul lor, şi tot ce se-ntâmplă bine se trece la cocoşii ăştia care stau pe gard şi cotcodăcesc într-una fără să facă ouă, vorbesc de Antonescu şi de Ponta. Lucrul ăsta m-a făcut să am un gust amar, şi ceea ce-mi închipuiam eu că se va întâmpla în Parlament înainte de a păşi acolo, nu e chiar aşa.

De activitatea dumneavoastră, ca democrat-liberal în Parlament, ce părere aveţi?

Sunt oarecum mulţumit, dar aş fi vrut să pot mai mult, numai că mi-am dat seama că de foarte multe ori, părerea individului contează mai puţin: se dezbat lucrurile, se hotăreşte într-un fel şi trebuie să-ţi asumi politic anumite hotărâri care, câteodată, nu sunt chiar în concordanţă cu profilul tău profesional, moral şi cu atitudinea proprie. Au fost momente când poate am vrut să votez altfel, dar discutând ca-ntr-o echipă, în partid şi în grup, mi-am însuşit poziţia grupului. Câteodată. Rareori, dar au fost momente. Şi poate mi-aş fi dorit o mai mare forţă a grupului, cel puţin al nostru, care este un grup puternic; şi mă aşteptam ca acolo -valorile să fie altfel evidenţiate şi -susţinute.

Cea mai mare realizare a mandatului care este?

Sunt mai multe iniţiative legislative care au fost promulgate. În activitatea mea din Comisia de agricultură nu prea se face politică. Şi chiar şi ceea ce am declanşat în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru telecomunicaţii. Sunt nişte iniţiative serioase. Ca să nu mai vorbim de relaţia mea cu colegiul. A fost o mare realizare să-i cunosc pe oameni, să stau de vorbă permanent cu ei, să pot să ajut într-o oarecare măsură. Asta-i marea mulţumire. În rest, mai sunt unii care nu fac nimic toată perioada cât sunt parlamentari, nici măcar nu vin la serviciu, în schimb sunt foarte buni şi punctează foarte bine mediatic. Eu am preferat să muncesc, şi cel care va avea curiozitatea să deschidă, bineînţeles, să-mi şi valorific punctele albe şi bune pe care am reuşit să le adun, să vadă că, într-adevăr, viaţa parlamentară nu înseamnă numai demagogie şi apariţie în media, ci înseamnă iniţiative, activitate care are rezultat, şi acţiuni care pot face bine diferitelor sectoare. Cum a fost la mine, în agricultură, pentru oameni chiar. A fost un lucru interesant, cel puţin până acum, şi eu sper să-l valorific mai departe. Acum, depinde de foarte multe lucruri.

Proiectul legislativ care vă place dvs. cel mai mult?

Legea camerelor agricole, unde am fost şi eu unul dintre participanţi, e un lucru foarte important; Legea solului din România, în care lucrurile trebuie puse la punct, pentru că nu există o clasificare corectă a solurilor, iar oamenii au probleme; Legea identificării animalelor… Sunt legi de funcţionare a statului, importante, sunt lucruri de substanţă care nu sunt aşa de populare, iar oamenii nu le simt. Doar cei care lucrează în domeniu şi care fac foarte bine mediului rural. Visul meu este ca, în afară de ţăranul de pe câmp, să facem ceva şi pentru economia rurală, viaţa rurală, pentru că viaţa la ţară nu se opreşte numai la sapă. Acolo au nevoie de toate: de infrastructură, de grădiniţe, de şcoli. Spre ruşinea noastră, suntem pe ultimul loc, cu 3-4% din suma totală, la atragerea fondurilor din agricultură, din cauze multiple. Unele lucruri le-am îndreptat chiar şi cu prezenţa noastră, cerând demisia unora, schimbarea atitudinii celor care se ocupă de fonduri la nivel naţional. Ăsta e visul meu: să văd că se mişcă ceva în satul românesc. Acolo este, totuşi, jumătate din populaţia României.

Şi un proiect de lege pe care aţi fi vrut şi nu aţi reuşit să-l treceţi până acum prin discuţia Parlamentului?

Ăla prin care toţi cei care vor să participe la viaţa publică şi să candideze să aibă nevoie de certificat şi cazier juridic, fiscal şi examen psihiatric. Astfel mai există un filtru prin care să avem certitudinea că sunt sănătoşi; e ca la şcoala de şoferi.

Activitatea parlamentară în cifre

Luări de cuvânt: 60 (în 49 şedinţe)
Declaraţii politice: 49
Propuneri legislative iniţiate: 110
Întrebari şi interpelări: 21
Sursa: Camera Deputaţilor
Perioada: 2008 – prezent

 

Cele mai citite

Tabloul economic la finalul anului 2024: Provocări sindicale și economice pentru România

La finalul anului 2024, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” prezintă un raport detaliat privind situația economică și perspectivele din punctul de vedere al drepturilor...

Edi Iordănescu, mesaj încurajator pentru tricolori. „Baftă, România!”

Edi Iordănescu, fostul selecționer al României, a transmis un mesaj de susținere echipei naționale după tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial din 2026. ...

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă