17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCompanii straine se lupta pentru "Metalurgica" Aiud

Companii straine se lupta pentru „Metalurgica” Aiud

Doua companii straine si una romanesca sunt interesate sa cumpere „in bloc” sectiile de productie care alcatuiesc fluxul productiv al societatii comerciale „Metalurgica” SA Aiud (judetul Alba). Marile firme care au prezentat deja scrisori de intentie pentru cumpararea activelor sunt „Elti” SRL din Italia si „Loecsche Dusseldorf” din Germania.
O astfel de scrisoare exista si din partea SC „Besta Group” SA Bucuresti, cu obiect de activitate in domeniul comertului cu produse metalurgice.
Administratorul judiciar al firmei din Aiud, Lidia Candea, a declarat ca in aceste conditii se poate vorbi despre o posibila privatizare prin procedura de administrare judiciara. „Metalurgica” este ultima mare firma din Alba care se mai afla in proprietatea statului. In 2004, AVAS a incheiat un contract de privatizare cu un consortiu format din persoana fizica Victor Ianusco, SC „Contactoare” SA Buzau si Asociatia Salariatilor din „Metalurgica”.
In noiembrie 2005, contractul respectiv a fost anulat de AVAS ca urmare a nerespectarii clauzelor de catre cei care au cumparat societatea. La un moment dat s-a pus chiar problema lichidarii firmei, avand in vedere datoriile foarte mari fata de bugetul statului.
Aceasta varianta ar fi insemnat, insa, un veritabil dezastru pentru municipiul Aiud, avand in vedere ca „Metalurgica”, cu cei 850 de angajati, este una dintre putinele surse de venit pentru populatia orasului. Societatea a incheiat anul 2005 cu pierderi de 31 miliarde lei si datorii de 684 miliarde lei.
Potrivit administratorului judiciar Lidia Candea, la ora actuala „Metalurgica” are cele mai mari comenzi din istorie. Nivelul comenzilor si contractelor aferente anului 2006 incheiate pana in prezent este de 130 miliarde lei vechi, din care vor merge la export produse in valoare de 67 de miliarde. De asemenea, exista in curs de negociere, contracte cifrate la peste 500 miliarde de lei.
Lidia Candea a completat ca in perioada urmatoare se are in vedere valorificarea activelor productive, reprezentate de sapte sectii si de sectoarele de deservire a acestora. „Trebuie obtinuta nulitatea partiala absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1.840/233/1998 prin care sa se readuca principalele cai de acces, platforme betonate, retele de utilitati si energie electrica, apa, canalizare, aer comprimat, gaz metan, care strabat terenul vandut ilegal de fostul director general de atunci al „Metalurgica”, in plus fata de obiectivele adjudecate prin procesul-verbal al sedintei de licitatie publica cu strigare. Altfel, aceste bunuri ar ramane atribuite cu titlu gratuit cumparatorului de atunci”, a mai spus administratorul judiciar.
In 1998, firma cu actionari italieni „Sitindustrie Romania” SA a cumparat trei hale de la „Metalurgica”, in contractul de vanzare-cumparare fiind trecut si terenul strabatut de retelele de utilitati ale combinatului metalurgic.

Cele mai citite

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...
Ultima oră
Pe aceeași temă