2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialCartierul invizibil

Cartierul invizibil

Unul dintre cele mai controversate contracte ale fostei administratii locale din municipiul Arad, cel incheiat cu firma „CasaRom”, va fi rediscutat in zilele urmatoare. Documentul a fost parafat de fostul primar Dorel Popa, presedintele filialei PSD in perioada respectiva.
In 2001, compania multinationala „CasaRom” a castigat o licitatie pentru ridicarea unui cartier de locuinte in zona Subcetate din oras, pe o suprafata de 68 de hectare. Mai mult de jumatate din teren a fost vandut ulterior firmei de catre municipalitate, la pretul simbolic de doar 5 centi pe metrul patrat, restul fiind concesionat investitorilor pe o perioada de 50 de ani.
In schimbul suprafetei de pamant obtinute, intr-o zona ultracentrala, „CasaRom” s-a obligat sa construiasca in total 900 de locuinte la bloc si in case individuale. Primele 72 de imobile trebuiau terminate in 2002, dar acum acolo exista doar o casa si un bloc. Firma, care anunta investitii totale de 35 de milioane de euro in cartierul rezidential, a depasit toate termenele prevazute in contractul incheiat cu Primaria condusa atunci de Dorel Popa, in prezent consilier local.
In 2004, imediat dupa alegerile locale, cand PD a castigat functia din fruntea administratiei publice locale, „CasaRom” s-a vazut nevoita sa recunoasca intarzierile si a anuntat ca pana la finele lui 2005 vor fi date in folosinta 240 de apartamente in zece blocuri si 52 de case. Cum si aceasta realizare este departe de a fi finalizata, edilii nu au exclus chiar posibilitatea rezilierii contractului si recupera-rea unor suprafete de teren.

Comisie pentru modificarea contractului

Actualul primar al municipiului, democratul Gheorghe Falca, a dispus constituirea unei comisii de rediscutare a actului oficial. „In zilele urmatoare se va constitui o comisie pentru modificarea contractului incheiat intre firma privata si Primarie. Vrem ca din aceasta afacere sa iesim bine atat noi, administratia, cat si firma. Saptamana viitoare va fi convocata o sedinta extraordinara a Consiliului Local, urmand sa fie supus aprobarii un proiect de hotarare privind mandatarea primarului si a unei comisii, formate din consilieri locali, care sa renegocieze acest contract”, a spus Falca.
Imediat dupa preluarea mandatului, actualul edil a sustinut ca a fost o greseala imensa renuntarea atat de usor la acest teren. „Credem, insa, ca prin nerespectarea contractului, „CasaRom” poate pierde toate suprafetele pe care nu a construit nimic. Va fi mai greu cu terenul vandut deja, insa cel concesionat este al municipiului si poate fi recuperat mult mai usor”, a adaugat Falca.
Anul trecut, in luna septembrie, edilul PD i-a cerut explicatii predecesorului sau in functie, Dorel Popa, dupa ce acesta l-a insotit pe administratorul firmei „CasaRom”, Martin Loveday, la Ambasada SUA de la Bucuresti. Potrivit lui Falca, fostul primar al PSD a fost la ambasada americana, dar nu stie motivul deplasarii.

Termene de finalizare a lucrarilor, nerespectate

„Consilierul local Dorel Popa a fost cu patronul „CasaRom” la Ambasada. Ar fi bine ca Popa sa ne spuna in ce relatii este cu firma respectiva si in ce calitate a participat la discutii. De asemenea, sa ne spuna si ce interese mai are la „CasaRom””, a completat Falca.
Dupa studierea contractului dintre Primarie si firma respectiva s-au descoperit o serie de ilegalitati, mai sus-tine primarul. „Printre cele descoperite de noi la contract este si faptul ca nu exista un sistem de creditare pe care „CasaRom” trebuia sa-l asigure. Totodata, am descoperit ca nu sunt respectate mai multe termene de finalizare. Reprezentantii firmei sustin ca fosta administratie le-a aprobat prelungirea termenelor, dar nu exista documente. Noi vrem sa vedem actele, pentru ca vrem sa intram in legalitate”, a adaugat primarul democrat.

Cele mai citite

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă