26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialBudapesta, Perla Dunarii, asaltata de romani

Budapesta, Perla Dunarii, asaltata de romani

– Capitala Ungariei a devenit una dintre cele mai apreciate destinatii turistice pentru romani.

– Avatanjele ei sunt frumusetea orasului, bogatia monumentelor, preturile mici si apropierea.

Budapesta este una dintre capitalele europene asaltata de vizitatori in fiecare an. Supranumita "Parisul de Est" sau "Perla Dunarii" este situata pe o suprafata de aproximativ 52.500 hectare, pe ambele maluri ale Dunarii. Metropola maghiara ofera turistilor 237 de monumente istorice, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, doua opere, 12 sali de concerte si aproape 200 de localuri, tururi ale orasului cu autobuzul dupa modelul parizian, sau cu vaporasul, pe Dunare. Capitala cu aproape doua milioane de locuitori a fost declarata in anul 1987 de catre UNESCO parte a patrimoniului universal cu zona malurilor Dunarii si cartierul Buda.

Orasul deasupra pesterilor
Budapesta este o adevarata capitala europeana, in care anual vin milioane de turisti. Numele actual l-a primit acum 135 de ani, deoarece pana in 1873 era ibuda, Buda si Pesta fiind orase separate, acum devenite cartiere. Sub dealurile Budapestei exista o retea de pesteri cu ape curative, care tasnesc la suprafata din izvoare termale. Cele 70 de milioane litri de apa termala pe zi din 80 de izvoare alimenteaza 12 bai curative. Printre monumentele sale istorice sunt amfiteatre romane cu o vechime de 2000 de ani, bai turcesti vechi de sute de ani si cladiri in stil secesion. Prima cale ferata subterana a continentului leaga de peste 100 de ani centrul istoric Belváros cu parcul orasului Városliget, iar in Muntii Budei functioneaza o cale ferata montana, a treia din lume, si o cale ferata a copiilor. Buda este cartierul cu remarcabile obiective turistice.

 

In epoca regelui Matei Corvin, umanistii italieni au sustinut ca cel mai frumos oras de campie din Europa era Florenta, Venetia pe malul marii, iar Buda in munti. Muntele Gellért se inalta pe malul Dunarii. Citadela ridicata in 1851 in varful sau avea initial destinatia de fortareata militara. Apele curative ale izvoarelor izbucnind din adancurile muntelui sunt valorificate de trei bai, doua dintre ele fiind construite in perioada de ocupatie otomana, iar Baia Gellért este acum cea mai eleganta baie termala din Ungaria. Cetatea Buda a devenit un important centru cultural al Ungariei in care functioneaza Muzeul Istoric cu o parte a castelului medieval, Galeria Nationala, Muzeul Ludwig si Biblioteca Nationala Széchenyi.

In centrul Cetatii exista una dintre cele mai cunoscute cladiri ale orasului, Biserica Maicii Domnului sau, dupa numele ei popular, Biserica Matei. Aici erau incoronati regii Ungariei si a fost celebrata casnicia regelui Matei Corvin. In apropiere se afla si Bastionul Pescarilor. Cei mai multi turisti sunt fascinati de atmosfera medievala a Cetatii Budapestei, care ofera o panorama extraordinara.

Orasul de peste Dunare
Peste Dunare se afla Pesta. Parlamentul construit de catre arhitectul Imre Steindl intre 1885 si 1902 are o inaltime de 96 m si o latime de 118 m, este prevazut cu 10 curti, 29 case ale scarilor, 27 de porti si a fost dotat cu primul sistem de termoficare din Europa. El este considerat unul dintre cele mai frumoase parlamente din lume. Turistii au acces in cladire si admira frescele si statuile faimoase, dar si coroana veche de o mie de ani a primului rege al Ungariei, stefan cel Sfant. In Pesta se afla Biserica parohiala, prima biserica din oras. Turistii trec pe la cea mai mare sinagoga din Europa, cu o acustica deosebita, si pe la Muzeul Evreiesc, in care a fost amenajata o colectie de arta iudaica nemaiintalnita in Europa Centrala.

In zona, a fost construita Bazilica Sfantul Stefan, in stil neo-renascentist, ridicata la rang de "basilica minor", care are cele mai mari clopote din Ungaria. In capela Szent Jobb sunt moastele care reprezinta mana dreapta a primului rege maghiar, stefan cel Sfant (1000-1038), ramase intacte de 1000 de ani. Opera Maghiara de Stat este creatia celui mai mare arhitect maghiar, Miklos Ybl, si, din 1846, reprezinta centrul vietii muzicale maghiare. Atractia principala din Pesta este strada Váci, renumita pentru cafenele sale si magazinele unde preturile sunt ametitoare. Insula Margareta este situata in mijlocul Dunarii, are terenuri de sport in mijlocul unor parcuri cu arbori seculari, gradini si o piscina.

Podul cu lanturi leaga cele doua maluri
Cele doua maluri ale Dunarii sunt legate prin mai multe poduri. Podul cu Lanturi Széchenyi (Lánchíd), a fost construit in 1849 este cautat de cei mai multi turisti care sunt curiosi sa vada daca leii din piatra care decoreaza podul au sau nu… limba. Podul Elisabeta, poarta numele fostei regine si a fost reconstruit dupa razboi dupa desenele originale. Podul Libertatii dateaza din 1896, iar podul Margareta a fost al doilea pod permanent din Budapesta, construit intre 1872 si 1876 de un arhitect francez.
Capitala maghiara este renumita prin bucataria sa traditionala, avand mii de restaurante si baruri. Vestite in bucataria maghiara sunt gulasul, ciorba de peste, ficatul de gasca, strudelul, clatitele Gundel, gogosi, deserturile Somloi, Turos Csusza etc. Printre bauturile specifice sunt Vilmos ( un rachiu de pere), Unicum si celebrele vinuri maghiare Tokaji (vinul preferat al regelui Louis al XV-lea), Egri Bikaver, Szent Istvan etc.

Cele mai citite

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă