19.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialBaia Mare, poluat de "Romplumb" si "Cuprom"

Baia Mare, poluat de „Romplumb” si „Cuprom”

Societatile „Romplumb” SA si „Cuprom” SA continua sa polueze mediul inconjurator din zona municipiului Baia Mare, judetul Maramures. Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), rezultatele analizelor efectuate in perioada 5 februarie-7 martie au fost indicate depasiri de 8 ori a valorii maxim admise la plumb si de 2,4 ori la cadmiu.
Ca urmare a mentinerii unui nivel ridicat de plumb si cadmiu, in aerul ambiental al municipiului, Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu (GNM) a efectuat mai multe controale la cei doi agenti economici. „Cu ocazia controalelor efectuate, in 24-25 ianuarie si 16 februarie, la SC "Romplumb" SA, comisarii GNM au constatat urmatoarele deficiente: neetanseitati pe traseele de vehiculare a gazelor tehnologice provenite de la masa de aglomerare termica si de la cuptorul de topire, nefunctionalitati ale sistemelor de captare a emisiilor fugitive, nefunctionarea la parametri a filtrelor "Anag" etc. Comisarii GNM au solicitat SC "Romplumb" SA sa intocmeasca un program de masuri pentru remedierea aspectelor semnalate, care sa fie pus in aplicare pana la 30 martie, astfel incat valorile la indicatorii plumb si cadmiu in atmosfera sa nu mai inregistreze depasiri semnificative”, se sustine intr-un comunicat de presa al Garzii Nationale de Mediu.
Pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la protectia mediului, SC „Romplumb” SA a fost sanctionata de doua ori cu suma de 75 milioane de lei vechi. De asemenea, in luna septembrie 2005, societatii i-au mai fost aplicate doua amenzi contraventionale in valoare de 32,5 milioane lei.
Dupa 1990, desi SC „Romplumb” SA a desfasurat un amplu program de investitii in protectia mediului, depasirea concentratiei anuale la plumb se mentine la valori constante, ceea ce arata limitele de performanta ale actualei tehnologii de fabricatie. In ianuarie 2006, printr-o hotarare de Guvern, firmei „Romplumb” SA i s-au acordat subventii pentru actiuni de ecologizare in valoare de 168 de miliarde lei vechi.
Totodata, in urma controalelor efectuate la societatea „Cuprom” SA, care desfasoara activitati de producere a cuprului, comisarii de Mediu au constatat si aici mai multe nereguli, care pot avea ca efect poluarea mediului inconjurator. Firmei i-s fost aplicata o amenda de 35 milioane lei vechi. De mentionat ca activitatea „Cuprom” SA este oprita din decembrie 2005, ca urmare a unor defectiuni inregistrate in procesul de productie.

Cele mai citite

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă