0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialAcord pentru viata turistilor din statiuni

Acord pentru viata turistilor din statiuni

Autoritatile judetene si locale au transmis ieri, cu prilejul parafarii unui acord incheiat intre 13 organisme de pe riviera romaneasca, ca pe litoralul romanesc "nu se va mai muri cu zile". Parteneriatul a fost incheiat intre Consiliul Judetean Constanta si municipiile, orasele si comunele aflate pe litoralul romanesc (Constanta, Mangalia, Eforie, Limanu, Costinesti si Navodari) si Directia Apele Romane Dobrogea-Litoral, Directia de Sanatate Publica Constanta, Asociatia Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea", Capitania Zonala Constanta si Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Este pentru prima data cand s-a reusit coordonarea activitatilor acestor organisme pentru viata, sanatatea si siguranta turistilor pe litoralul romanesc.

 

Reprezentanti ai organismelor implicate se vor constitui in grupe ce vor controla sectoare de plaja, urmand a aplica sanctiunile legale celor ce se abat de la normele de siguranta. Vor fi aplicate sanctiuni atat agentilor economici care nu respecta normele de siguranta pentru turistii care folosesc ambarcatiuni de agrement, dar si pentru cei care vand produse neconforme pe plaja si chiar pentru turistii care nu vor respecta semnificatiile steagurilor referitoare la imbaiere si se vor avanta in apa atunci cand nu le este permis acest lucru. Prin acordul parafat ieri se va asigura si o pregatire unitara si profesionista a salvamarilor, iar in zona punctelor de prim-ajutor se vor afla ambulante, astfel incat acestea nu vor mai veni la solicitare si se vor afla la locul incidentelor. In acelasi timp, ramane in vigoare parteneriatul incheiat cu Aerodromul Tuzla, un elicopter fiind pus la dispozitie pentru interventii in orice moment. Daca in acest sezon estival protocolul devine functional, finalizarea sa, in ceea ce priveste dotarea, se va realiza abia anul viitor.

 

Pentru dotarea intregului litoral cu puncte de prim-ajutor, foisoare pentru salvamari, ambarcatiuni etc., tot necesarul salvarii, sigurantei si transportul turistilor, este nevoie de aproximativ 5 milioane de euro, in vreme ce pentru plata personalului angrenat in aceste activitati vor fi necesari doua milioane de euro anual.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă