18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a făcut Teluş din Ţăndărei 900.000 euro traficând 181 de copii

Cum a făcut Teluş din Ţăndărei 900.000 euro traficând 181 de copii

Justiţia din Marea Britanie l-a condamnat pe Teluş Dumitru, 36 de ani, la 4 ani şi opt luni de închisoare, după ce s-a stabilit că el este capul bandei de traficanţi de copii aduşi din Ţăndărei şi forţaţi să fure şi să cerşească pe străzile marilor oraşe britanice. Teluş a traficat 181 de copii, de pe urma cărora a câştigat 800.000 de lire sterline (aproximativ 912.000 euro). Banda a fraudat şi statul britanic, cerând alocaţii şi suport bănesc pentru copii, folosindu-se de acte false. Alţi şapte membri ai bandei lui Teluş au fost condamnaţi, iar alţi 26 aşteaptă să fie judecaţi.

Teluş era capul operaţiunii de pe urma căreia au fost transferate sume mari de bani, cash sau prin transfer bancar, către Ţăndărei. Localitatea s-a transformat total după ce membrii bandelor de traficanţi şi-au construit zeci de palate de marmură şi şi-au cumpărat limuzine de lux, scriu jurnaliştii de la The Guardian.

Banda era creată pe legături de familie, Teluş fiind ajutat de soţia sa Ramona, 33 de ani, şi de sora sa Dorina, 38 de ani. Şi ele au obţinut beneficii de 50.000 lire sterline, respectiv 100.000 lire sterline, după ce au înşelat sistemul britanic de asistenţă socială. La reşedinţa din Birmingham a lui Teluş au fost găsite 41 de scrisori oficiale false şi peste 30 de certificate de naştere româneşti în alb, precum şi referinţe false pentru copii. Banda se folosea de documentele false pentru a obţine numere naţionale unice de asigurare, după care cerea alocaţii de la stat.

„Aceste infracţiuni nu au legătură cu cultura romă. Aceşti criminali au corupt normele comunităţii lor. Fie părinţii sunt complici în exploatarea copiilor, fie sunt intimidaţi şi pedepsiţi de bandă dacă nu îi trimit (în Marea Britanie). Membrii bandei s-au dus la părinţii care se luptă cu sărăcia şi le-au promis că le vor găsi copiilor locuri de muncă, iar copiii au fost lăsaţi pe străzile britanice”, a declarat inspectorul şef Colin Carswell, care a coordonat Operaţiunea Golf, în urma căreia au fost destructurate mai multe bande de traficanţi de copii.

Funcţionarii britanici au fost de asemenea criticaţi de judecători pentru că nu au fost în stare să observe şi să oprească mai devreme falsurile şi fraudele. Judecătorii îl vor audia şi pe un avocat britanic, care se pare că l-a ajutat pe Teluş Dumitru şi pe ceilalţi membrii ai bandei să obţină permisele de şedere în Marea Britanie, având în vedere că romii nu ştiau aproape deloc engleză şi erau analfabeţi.

Cele mai citite

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă