-1.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialCluj: Doi profesori judecaţi pentru frauda la bacalaureat, condamnaţi la închisoare cu...

Cluj: Doi profesori judecaţi pentru frauda la bacalaureat, condamnaţi la închisoare cu executare

Doi dintre profesorii judecaţi în dosarul fraudării examenului de bacalaureat din Cluj au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Cluj, la închisoare cu executare de peste doi ani, iar un al treilea profesor şi un candidat care a plătit pentru a obţine diploma au primit pedepse cu suspendare, potrivit Mediafax.

În cazul directorului Grupului Şcolar „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, Ioan Rus, judecătorii au decis condamnarea acestuia la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Rus a fost condamnat la doi ani şi 11 luni de închisoare pentru infracţiunea de corupţie, un an de închisoare pentru luare de mită în sesiunea iunie-iulie 2009, un an de închisoare pentru luare de mită în sesiunea august-septembrie 2009, un an şi trei luni de închisoare pentru fals material şi un an şi trei luni de închisoare pentru distrugere.

Judecătorii Tribunalului Cluj au ţinut cont însă de faptul că bărbatul a recunoscut faptele, iar potrivit unei noi legi pedeapsa se reduce cu o treime. Mai mult, bărbatul a recunoscut fapta şi în faza de urmărire penală şi i s-a mai aplicat o reducere cu 50 la sută a pedepsei. Contopind condamnările pentru toate infracţiunile, instanţa a decis că Rus va sta în închisoare doi ani şi trei luni.

Directorul adjunct al Colegiului „Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, Ioan Văidăhăzan, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare.

Şi în cazul său pedeapsa a fost redusă pentru că şi-a recunoscut fapta. Acesta a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită, un an şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă, un an şi şase luni pentru fals material şi un an şi şase luni de închisoare pentru distrugere de acte şi înscrisuri oficiale, pedepse care au fost contopite.

Directorul şcolii private „Didactica Nova”, Dorel Avram, a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi nouă luni, cu suspendare, pentru trafic de influenţă, cu un termen de încercare de trei ani şi nouă luni.

Horatiu Matiş, unul dintre candidaţii care au plătit pentru a lua examenul, a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

Toţi cei patru au recunoscut, la ultimul termen, comiterea faptelor.

Consilierul judeţean Ilie Cornoiu, profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, inculpat şi el în acest dosar, dar şi celelalte persoane acuzate că au plătit pentru a obţine diploma de bacalaureat nu au recunoscut faptele, astfel că dosarul acestora urmează să fie judecat în continuare.

Sentinţa Tribunalului Cluj poate fi atacată cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Conform unui comunicat de presă transmis, în 14 septembrie, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Rus, director al Grupului Şcolar „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, Ioan Văidăhăzan, director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, Ilie Cornoiu, profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj şi consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, Dorel Avram, director al Grupului Şcolar „Didactica Nova” şi director adjunct la Liceul „Victor Babeş” din Cluj-Napoca.

Ioan Rus a fost acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, de două infracţiuni de dare de mită, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată.

Văidăhăzan a fost judecat pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, în timp ce Cornoiu este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, iar Avram – de trafic de influenţă în formă continuată.

În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 20 de persoane.

În 14 iulie, Tribunalul Cluj a hotărât arestarea preventivă a lui Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan, pentru 29 de zile, respectiv pentru 20 de zile. Dorel Avram a fost arestat în 28 iulie, prin decizia Curţii de Apel Cluj, pentru 20 de zile, iar Ilie Cornoiu a fost arestat în 20 august, prin hotărârea Tribunalului Cluj, pentru 29 de zile.

În 15 septembrie, judecătorii Tribunalului Cluj au verificat legalitatea şi temeinicia menţinerii arestării preventive în cazul celor patru profesori trimişi în judecată, de DNA Cluj, pentru fraudarea bacalaureatului în 2009 şi 2010 şi au decis menţinerea arestului, măsura fiind atacată cu recurs.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă