15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialZiua Națională a României produce un scandal diplomatic în Ungaria. Guvernul de...

Ziua Națională a României produce un scandal diplomatic în Ungaria. Guvernul de la Budapesta a interzis oficialilor maghiari să participe la ceremonii

Un scandal diplomatic fără precedent evoluează în această perioadă în Ungaria, în contextul acțiunilor internaționale organizate de statul român pentru celebrarea Zilei Naționale, 1 Decembrie.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a interzis angajaților Ministerului de Externe – în cea mai mare parte cu rang diplomatic – să participe la acțiunile oficiale organizate de statul român în cinstea zilei de 1 Decembrie.

Această interdicție pune ambele părți – română și ungară – într-o poziție extrem de delicată, întrucât prin tradiție orice țară își serbează Ziua Națională în statele unde are ambasade, iar refuzarea unei invitații la un asemenea eveniment poate fi percepută de țara organizatoare drept un afront diplomatic.


Citește și: Guvernul de la Budapesta le-a interzis diplomaților maghiari să participe la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a României


 

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat că “Ambasada României la Budapesta și Institutul Cultural Român din Budapesta au organizat, în contextul Zilei Naționale a României, un concert de vioară susţinut de Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai prestigioşi muzicieni români, acesta prezentând un program cu lucrări de George Enescu, Béla Bartók şi Johann Sebastian Bach. Evenimentul cultural a fost urmat de o recepţie, la care au luat parte aproximativ 600 de persoane”.

Este de remarcat că, spre deosebire de evenimentele similare organizate de România în alte capitale, din anunțul MAE referitor la Budapesta lipsește orice referire la  participarea oficialilor maghiari la aceste manifestări.

Potrivit unui săptămânal ungar, dispoziţia care a interzis diplomaților maghiari să participe la acțiunile organizate de România în cinstea Zilei Naționale, 1 Decembrie, a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto.

La solicitarea Digi24, Ministerul de Externe de la Budapesta a anunțat, în seara zilei de 30 noiembrie, că „întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României”.


Citește și: MAE reacționează după interdicţia impusă de Budapesta politicienilor maghiari să participe la ceremoniile de 1 Decembrie: Decizia este greu de înțeles


A doua zi, joi, Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat oficial că a luat notă de decizia instituţiei ministeriale maghiare a Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior de a interzice participarea diplomaţilor unguri la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

“O asemenea decizie este greu de înțeles cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori. Având în vedere că poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat şi fiecărui angajat să participare la sărbătorile naţionale româneşti”, a anunţat MAE.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă