14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialWikileaks: PSD îşi reglează conturile în tăcere

Wikileaks: PSD îşi reglează conturile în tăcere

În condiţiile în care imaginea partidului este şi aşa serios afectată de cazul Adrian Severin, liderii PSD mimează unitatea şi merg pe varianta minimalizării importanţei documentelor WikiLeaks. Prin urmare, sloganul oficial e: „Sunt simple bârfe şi nu e cazul să discutăm de ele la partid”. Orgoliile vor fi însă satisfăcute în discuţii de la om la om.

Social-democraţii au aflat în ultimele două zile, din presă, că au drept colegi „persoane proaste şi lacome”, că Iulian Iancu ar fi controlat de Gazprom, că Adrian Năstase ar fi „piatra la gâtul PSD” sau că de preşedintele lor, Victor Ponta, ar fi „doar gura”. Au mai aflat şi că acelaşi Victor Ponta era „pârât” în 2005 de ex-ministrul Ioan Mircea Paşcu. Toate acestea au apărut în telegramele Ambasadei SUA la Bucureşti, intrate în posesia WikiLeaks. Dacă luăm în considerare modul în care unii pesedişti îşi turnau colegii, dar şi acuzaţiile grave lansate în unele cazuri, este de-a dreptul surprinzătoare reacţia slabă pe care au avut-o cei vizaţi. „Să fim serioşi. Excludem oameni pentru ceea ce fac, nu pentru ceea ce vorbesc la o cafea”, a reacţionat Victor Ponta. Totuşi, Mircea Geoană a primit, anul trecut, interdicţia de a mai face, timp de şase luni, declaraţii în dezacord cu linia partidului tocmai din cauza unor afirmaţii. Ce-i drept, afirmaţii publice, asumate, în comparaţie cu cele dezvăluite acum şi care denotă până unde sunt dispuşi unii pesedişti să meargă pentru a câştiga un pic de notorietate.

„Se va ocupa viaţa de ei!”

RL a încercat să afle de la membrii Biroului Permanent al PSD cărui fapt se datorează acum indulgenţa cu care sunt trataţi cei care îşi „lucrau” colegii pe la diplomaţii americani. Aceasta în condiţiile în care, oficial, în şedinţa de ieri a Biroului Permanent al PSD nu s-a discutat despre dezvaluirile WikiLeaks. Iar, potrivit declaraţiilor liderilor, sunt şanse minime şi ca informaţiile să fie dezbătute într-o şedinţă următoare. „Dezvăluirile din WikiLeaks pot fi tratate în două moduri: ori le luăm în serios, iar atunci e interesant ce se spune şi despre Elena Udrea sau despre Monica Iacob Ridzi, ori le privim cu rezervă, urmând ca toţi cei prinşi în cablograme să infirme sau să confirme informaţiile”, a explicat pentru RL deputatul Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD. „Foarte multe telegrame sunt la nivel de bârfă, la nivel de discuţii la colţul străzii”, a apreciat şi vicepreşedintele Constantin Niţă. Deşi admite că telegramele WikiLeaks denotă „lipsa de caracter” a unor colegi, pentru că „nu ai voie să-ţi vorbeşti de rău colegii”, Niţă spune că nu se impune, în opinia sa, o discuţie lămuritoare în forurile de conducere ale PSD. „Colegii pot să vadă adevărata lor faţă. Nu cred că va trebui să ne ocupăm noi de ei, se va ocupa viaţa!”, ne-a mai declarat vicepreşedintele PSD.

„Georgian Pop nu s-a dus acolo de capul lui”

Cele mai multe explicaţii le are de dat colegilor „steaua în ascensiune în PSD”, cum a fost supranumit în telegramele WikiLeaks deputatul Georgian Pop. Acesta pare însă să fi dispărut. Nu doar jurnaliştii nu pot da de el, dar şi social-democraţii spun că nu l-au mai văzut de la publicarea documentelor, în condiţiile în care se pare că Pop a depus la conducerea Camerei Deputaţilor o solicitare de concediu. Chiar şi aşa, parlamentarul va trebui la un moment dat să explice de ce spunea despre Victor Ponta că „numai gura e de el şi nimeni din partidul nostru nu are încredere în el”. „Georgian Pop nu s-a dus acolo de capul lui. Eu cred că a fost pus”, a declarat pentru RL vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru. Acesta a refuzat să dea detalii, dar merită amintit că Pop a fost consilier al lui Mircea Geoană între 2005 şi 2008.

Deşi susţine şi el inutilitatea unei discuţii la nivelul conducerii PSD, Chelaru spune că „cei care au vorbit prostii ar trebui să se simtă un pic” şi admite că, „oricât de indulgenţi am fi, lucrurile acestea aduc o umbră carierei unor oameni”.

La telegramele WikiLeaks s-a referit ieri, pe blogul său, şi ex-premierul Adrian Năstase: „România este o ţară a scandalurilor permanente, iar modul în care se comentează cablogramele ambasadei americane îmi lasă un gust amar, pentru că vedem cât de mult ne-am obişnuit cu scandalurile”.

Ponta, „pârât” de Paşcu pentru că protesta faţă de „amestecul SUA”

În 2005, când Guvernul Alianţei DA încerca să treacă prin Parlament pachetul de legi privind declararea şi cercetarea averilor nejustificate, Ioan Mircea Paşcu spunea diplomaţilor americani pe cine din PSD deranjează că Ambasada SUA susţine pachetul. Potrivit unei telegrame publicate de Kamikazeonline.ro, scrisoarea însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA, trimisă lui Adrian Năstase, pe atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, prin care se cerea PSD să sprijine adoptarea legilor anticorupţie, ar fi produs agitaţie printre social-democraţi. Iar Ioan Mircea Paşcu ar fi transmis diplomaţilor americani că cel mai energic în a protesta faţă de „amestecul SUA” a fost Victor Ponta. Actualul lider al PSD a mai fost catalogat, într-o altă telegramă publicată de Hotnews.ro, drept „ferm opozant al reformei efective a sistemului judiciar”. „Victoria sa (în lupta pentru şefia PSD – n.r.) poate fi considerată ca fiind revenirea lui Năstase şi, cu siguranţă, răzbunarea lui Iliescu împotriva lui Geoană”, se mai arată într-o notă diplomatică din 2010.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă