10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Presiunile SUA pentru reluarea adopţiilor internaţionale

Wikileaks: Presiunile SUA pentru reluarea adopţiilor internaţionale

SUA au făcut presiuni asupra României pentru a relua adopţiile internaţionale, reiese din telegramele Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, publicate de kamikazeonline.ro . O dată cu schimbarea puterii din 2004, diplomaţii americani au redeschis subiectul, amintindu-le oficialilor români că există cel puţin 200 de dosare ale unor cupluri de peste Ocean care doresc să adopte copii români .

„Primul aspect este legat de eşecul României de a rezolva peste 200 de cereri de adopţii internaţionale din partea unor părinţi americani. În timpul vizitei sale din martie (în capitala SUA – n.r.), Băsescu s-a întâlnit, separat, cu preşedintele Bush şi un grup al părinţilor americani cu dorinţa de a adopta copii. În ambele întâlniri, el a spus că noua lege românească prin care se interzic adopţiile internaţionale este prea restrictivă, dar a explicat că guvernul său nu poate face nimic în această problemă înainte ca România să semneze tratatul de aderare la UE. Băsescu le-a spus părinţilor că e de părere că o comisie internaţională de revizuire, o idee adusă pe tapet de fostul guvern, SUA şi câteva state ale UE, nu e neapărat necesară şi ar putea întârzia procesul. Este de aceea neclar cum va decide guvernul român să rezolve cazurile rămase în aşteptare”, era notat într-o telegramă din martie 2005.

Sursele americane din Guvernul României le-au comunicat acestuia dorinţa premierului Călin Popescu Tăriceanu de a vizita Statele Unite: „Ştim, din echipa lui Tăriceanu, că acesta e interesat să viziteze SUA, dar i s-a spus de către ambasadorul României la Washington, dar şi de noi, că lipsa de progres în privinţa adopţiilor internaţionale reprezintă o problemă complicată”.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă