19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Miza organismelor modificate genetic

Wikileaks: Miza organismelor modificate genetic

Dacă soia modificată genetic produsă în România nu ar mai reprezenta un business important pentru marii producători americani din domeniu, alte culturi, ca porumbul sau sfecla de zahăr, ar putea avea o miză mult mai mare, potrivit directorului executiv al Asociaţiei AgroBiotechRom, Nicolae Hristea. Pentru acestea ar exista potenţial de dezvoltare şi o piaţă de desfacere pentru companiile americane, spune Hristea, fost director în Ministerul Agriculturii. Acest lucru ar putea justifica demersurile americane de a folosi România drept cap de pod pentru cultivarea de OMG în Europa, după cum reiese dintr-o serie de telegrame WikiLeaks pe această temă, publicate de Adevărul.

La nivelul UE, Germania, Franţa, Ungaria, Polonia, Grecia şi Italia au interzis deja cultivarea de organisme modificate genetic, iar Bulgaria a impus condiţii atât de stricte încât nici în ţara vecină nu se va mai cultiva porumbul Monsanto 810.

În schimb, Guvernul român a depus recent la UE o poziţie care susţine OMG şi în care arată că nimeni din ţară nu a avut de suferit în perioada în care se cultiva soia modificată genetic.

„Noi, europenii, interzicem o tehnologie nouă. Fermierul român, care putea să producă pentru Europa, acum trebuie să importe”, în condiţiile în care preţul alimentelor creşte, spune directorul AgroBiotechRom, asociaţie care are printre fondatori principalii producători la nivel mondial, Monsanto şi Pioneer.

Reţeaua Monsanto din România

Influenta companie americană Monsanto a încercat, în repetate rânduri, să se folosească de oamenii de afaceri Culiţă Tărâţă şi Ioan Niculae, dar şi să penetreze cercul unor oficiali, pentru a le susţine interesele atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles.

Reprezentanţii filialei Monsanto, cu sediul în Ilfov, au organizat vara trecută o vizită la Bruxelles, prin care încercau să arate că încă un stat membru al UE, România, susţine cultivarea OMG-urilor. Surse din Ministerul Agriculturii susţin că Monsanto a beneficiat atunci de sprijinul lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în minister, dar şi al lui Lucian Buzdugan, pe atunci membru al comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii. Atât Rădulescu, cât şi Buzdugan sunt, potrivit informaţiilor noastre, apropiaţi de Culiţă Tărâţă (patronul companiei care administrează Insula Mare a Brăilei).

Vizita neoficială la Bruxelles avea ca scop şi înmânarea unei scrisori preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care marii latifundiari arătau că vor să cultive soia modificată genetic.

Un alt nume apropiat de Monsanto este chiar cel al actualului ministru al agriculturii, Valeriu Tabără. Demnitarul a susţinut de-a lungul timpului necesitatea introducerii şi la noi pe scară largă a culturilor modificate genetic: soia, porumb sau cartofi.

Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă