12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVladimir Putin apreciază idealurile comuniste şi socialiste

Vladimir Putin apreciază idealurile comuniste şi socialiste

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că încă păstrează carnetul care atestă că a fost membru al Partidului comunist şi că încă apreciază idealurile fostului regim, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Într-o conferinţă la Stavropol, în sudul Rusiei, Putin a mai spus că el nu a fost membru al Partidului comunist din obligaţie.  

“Nu pot să spun că aderam în întregime la ideologia comunistă, dar păstrez cu grijă’ carnetul de partid”, a mai spus liderul rus, care a fost ofiţer KGB timp de aproape 20 de ani, în  “ramura înarmată a Partidului”. Deşi el a explicat că nu adera complet la ideologia comunistă, Vladimir Putin a mai precizat că a “apreciat mult şi apreciază în continuare idealurile comuniste şi socialiste”.

“Sunt idealuri frumoase: egalitate, fraternitate, fericire, dar punerea în practică a acestor mari idealuri în ţara noastră era departe de ceea ce visaseră socialiştii utopic”‘, a estimat el. 

Preşedintele rus a reproşat fondatorului URSS, Vladimir Ilici Lenin, în special ‘masacrarea’ în 1918 a ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei acestuia. Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când şeful statului rus îl evocă pe Lenin: joi, el îl criticase pe liderul comunist, imputându-i căderea în final a regimului sovietic în 1991. 

Citeşte şi: Putin acuză: Ideile lui Lenin au dus la căderea Uniunii Sovietice

După 25 de ani de la destrămarea URSS şi prăbuşirea regimului comunist, Lenin, care a decedat în 21 ianuarie 1924, rămâne foarte prezent în Rusia, unde mii de străzi şi monumente celebrează în continuare memoria celui care a fost conducătorul Revoluţiei din Octombrie 1917 şi fondatorul statului sovietic. Corpul său îmbălsămat se află în continuare în mausoleul din Piaţa Roşie, în faţa zidurilor Kremlinului, locul cel mai simbolic al ţării, la câţiva metri de mormântul lui Stalin.  Problema înhumării sale revine cu regularitate, dar autorităţile ruse au evitat să ia o decizie în acest sens până în prezent. 

Totodată, Putin a spus, luni, că probleme precum înhumarea lui Lenin “trebuie abordate cu multe precauţii şi să se evite luarea unor măsuri care ar putea diviza societatea”.

Potrivit unui sondaj efectuat în 2014 de Centrul oficial de cercetări VTSIOM, 63 % dintre ruşi se declară favorabili menţinerii monumentelor care îl glorifică pe Lenin şi doar 19 % doresc să le vadă dispărând. 

În acelaşi timp, Putin a criticat includerea regiunii ruse Donbas în componenţa RSS Ucraineană la începutul anilor 1920 ai secolului trecut de către bolşevici. Transferul s-a făcut sub pretextul creşterii procentului de proletariat în Ucraina pentru mai mult sprijin social al puterii de la acea vreme, a explicat preşedintele rus. ‘Ei bine a fost o aiureală!’, a exclamat Putin, adăugând că în perioada sovietică graniţele erau stabilite în mod arbitrar şi deseori nejustificat, potrivit Radio Svoboda.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă