7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialViena: moment istoric pentru Iran

Viena: moment istoric pentru Iran

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat sâmbătă dimineaţa  la sosirea sa la Viena că “sancţiunile împotriva Iranului vor fi ridicate astăzi”, informează agenţia de presă AFP, citată de Agerpres

“Astăzi este o zi bună pentru poporul iranian şi sancţiunile vor fi ridicate. Aceasta este o zi bună pentru regiune, care se debarasează de umbra unei confruntări inutile. Este, de asemenea, o zi bună pentru întreaga lume, pentru că aceasta demonstrează că mari probleme pot fi rezolvate pe calea diplomaţiei şi nu prin presiuni şi ameninţări”, a spus Zarif. 

Potrivit şefului diplomaţiei iraniene, “după intrarea în vigoare a acordului pe marginea programului nuclear, terenul a devenit propice pentru o mai mare cooperare la nivel regional împotriva unui pericol care ameninţă regiunea, mai exact terorismul şi extremismul”. “Noi suntem deschişi unei asemenea cooperări şi sperăm că şi alte ţări vecine, precum şi comunitatea internaţională sunt de asemenea deschise”, a adăugat Zarif, făcând referire la un front comun împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). 

Zarif se află la Viena unde va participa, potrivit agenţiei Irna, la o ceremonie pentru anunţarea intrării în vigoare a acordului nuclear încheiat în iulie 2015 între Teheran şi marile puteri, menit să pună capăt unei dispute de peste 13 ani. 

Ceremonia urmează să aibă loc sâmbătă, potrivit presei iraniene, care nu exclude totuşi ca aceasta să se ţină duminică. El este însoţit de către şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) Ali Akbar Salehi şi mai mulţi colaboratori apropiaţi, potrivit presei iraniene.

Kerry, care se află la Londra, este aşteptat de asemenea, sâmbătă, în capitala austriacă, la “consultări” cu Zarif şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, a anunţat Departamentul de Stat vineri seara.

Zarif urmează să aibă la Viena întrevederi cu omologul său american John Kerry şi cu şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini. El este însoţit de şeful Organizaţiei iraniene pentru energie nucleară, Ali Akbar Salehi, precum şi de mai mulţi colaboratori ai săi. 

Acordul încheiat în iulie între Teheran şi marile puteri vizează limitarea programului nuclear controversat al Iranului, în schimbul ridicării progresive şi controlate a sancţiunilor internaţionale la adresa Teheranului. În cadrul acestui acord, Teheranul a redus deja numărul de centrifuge şi a trimis în străinătate aproape întregul său stoc de uraniu slab îmbogăţit. De asemenea, Iranul trebuie să înlăture în zilele ce urmează nucleul reactorului cu apă grea din Arak, o altă măsură necesară pentru intrarea în vigoare a acordului. 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să confirme în mod oficial că iranienii şi-au respectat angajamentele asumate în cadrul acordului din iulie. Un raport în acest sens va fi “probabil” dat publicităţii sâmbătă, potrivit unor surse diplomatice de la Viena. 

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă