27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Peste 700 de primari catalani și-au declarat sprijinul pentru referendumul privind...

VIDEO Peste 700 de primari catalani și-au declarat sprijinul pentru referendumul privind independența de Spania

 Peste 700 de primari din Catalonia s-au adunat, sâmbătă, la Barcelona, pentru a-și exprima sprijinul privind organizarea unui referendum de autodetermniare, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

La 1 octombrie, guvernul catalan intenționează să organizeze un referendum privind independența față de Spania, în pofida opoziției ferme a Executivului de la Madrid, care a contestat votul la Curtea Constituțională. Miercuri, procurorii spanioli au citat la audieri peste 700 de primari, care au anunțat că vor pune la dispoziția guvernului catalan spații publice pentru organizarea consultării populare.

Strânși în centrul Barcelonei în fața a sute protestatari pro-independență care strigau „vom vota" și „independență", primarii catalani au ținut discursuri în care au promis că vor acorda în continuare sprijin pentru organizarea referendumului.



„Este o rușine că avem un guvern incapabil de dialog și, în schimb, se dedică urmării și intimidării primarilor și mass-media", a spus Ada Colau, primarul de stânga al Barcelonei.

Separatiștii sunt majoritari în parlamentul catalan din 2015, însă societatea catalană este profund divizată, conform ultimelor sondaje. În timpul alegerilor regionale din 2015, tabăra separatistă a obținut 47,6% din voturi. Tabăra care susține rămânerea regiunii în Spania reprezintă 51,28% din voturi. Cu toate acestea, majoritatea catalanilor doresc să se poată exprima la referendum.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă