2.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Moștenirea toxică a Statului Islamic: Puțurile de petrol incendiate în lupte...

VIDEO+FOTO. Moștenirea toxică a Statului Islamic: Puțurile de petrol incendiate în lupte sufocă populația. Hainele, casele, chiar și animalele sunt negre

În orașul irakian Al-Qayyara, aerul este o adevărată otravă. Un fum negru amenințător plutește deasupra localității, iar copii, cu mâinile înnegrite și fața acoperită de funingine, se joacă sub norii toxici, relatează CNN.

Fumul negru, care acoperă lumina soarelui atât de tare că toată ziua pare să fie un nesfârșit apus, provine de la puțurile de petrol sabotate și incendiate de ISIS în august.

Inginerii și pompierii se luptă cu flăcările de peste 100 de zile. Au reușit să controleze doar șase dintre incendii, spun reporterii CNN care au vizitat zona.

19 puțuri de petrol continuă să ardă și în acest moment în Irak, iar stingerea tuturor va dura luni de zile și va costa milioane de dolari.

Familiile trăiesc sub coloanele nesfârșite de fum și nu se știe deocamdată cât de toxică este această moștenire lăsată de ISIS și cât de mult va afecta sănătatea locuitorilor.

Se crede că grupul terorist a distrus câmpul petrolier pentru a crea o perdea de fum în calea forțelor irakiene și pentru a le împinge în afara orașului Al-Qayyara, aflat la aproape 60 de kilometri de Mosul. ISIS se ascundea, astfel, de avioanele coaliției și, în același timp, se răzbuna pe această regiune, spune inginerul coordonator al echipelor care lucrează la stingerea incendiilor.

O provocare uriașă

Pompieri, ingineri și petroliști se luptă, acum, cu niște condiții inimaginabile pentru a stăpâni aceste incendii și a stinge puțurile de petrol.

Temperatura este atât de ridicată, încât a topit mare parte din pământul din apropierea puțurilor. Aerul este gros și murdar și are un gust oribil. Fumul face ochii să lăcrimeze. Zeci de oameni lucrează zi lumină în aceste locuri și foarte puțini au măști de gaze. Unii își înfășoară fețele cu eșarfe.

Procesul de limitare a incendiilor și de stingere a puțurilor este foarte complicat. Focul nu poate fi stins, pur și simplu, cu apă, spun pompierii. Ei sunt nevoiți să ajungă cumva la capul puțului de petrol și să-l controleze, iar asta este extrem de greu și periculos.

Sunt folosite mai întâi echipamente de săpare, cu care se fac șanțuri pentru a se izola incendiul și pentru a îndepărta fluxul de petrol de casele oamenilor.

Muncitorii sapă adânc prin flăcări, încercând să mențină râurile de petrol și propriile echipamente cât mai reci, în timp ce scot afară movile fumegânde de nămol și pământ.

Supunerea flăcărilor în ciuda ISIS

Când găsesc capul puțului, specialiștii pot evalua gradul de deteriorare și pot aprecia ce trebuie făcut pentru a-l închide. Adesea, experții sunt coborâți în puț pentru a verifica și repara defecțiunile, în timp incendiul încă arde la suprafață.

Puțurile care au fost doar incendiate, pot fi închise cu ajutorul unei valve funcționate. Dar cele care au fost explodate – cum este cazul celor mai multe, din păcate – trebuie reparate, iar asta este o adevărată provocare.

Atunci când nu se găsește nici o soluție de închidere a puțului, acesta se sigilează cu beton, ceea ce înseamnă că nu va mai putea fi folosit în viitor.

Și în timp ce echipele specializate se luptă cu flăcările, ISIS continuă să le întrerupă munca. Militanții încă se luptau, în apropiere, cu trupele irakiene când muncitorii au început se lucreze și povestesc că uneori treceau pe sub gloanțe.

În plus, ISIS a plantat în zonă și numeroase mine, care încă nu au fost înlăturate complet. În jurul puțurilor au fost găsite, până acum, 120 de mine, dar oficialii se așteaptă să mai găsească multe altele.

În ciuda pericolului, mica echipă de bărbați lucrează în continuare la eliminarea focurilor otrăvitoare.

Efectele pe termen lung

15.000 de oameni încă trăiesc în orașul Al-Qayyara, într-un mediu despre care știu că este dăunător pentru sănătatea lor, probabil încă mulți ani de acum înainte.

Potrivit edililor orașului, zeci de pacienți sunt internați în fiecare zi în spitale, acuzând probleme respiratorii.

”Totul este negru. Hainele oamenilor sunt negre. Casele lor sunt negre. Chiar și animalele din curți sunt negre. Oamenii își spală hainele și în jumătate de oră sunt iar negre.”, spune Salah al-Joubri, primarul orașului al-Qayyara.

Cele mai citite

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...

Edi Iordănescu, mesaj încurajator pentru tricolori. „Baftă, România!”

Edi Iordănescu, fostul selecționer al României, a transmis un mesaj de susținere echipei naționale după tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial din 2026. ...

Austriecii, despre Grupa H. „România, cel mai greu adversar!”

România și-a aflat astăzi adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026. Tricolorii, conduși de Mircea Lucescu, au fost repartizați în Grupa H, alături de Austria,...
Ultima oră
Pe aceeași temă