12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialLIVE VIDEO Uraganul Irma a omorât deja trei oameni în Florida. 35.000...

LIVE VIDEO Uraganul Irma a omorât deja trei oameni în Florida. 35.000 de români locuiesc în regiunea afectată de furia naturii

UPDATE 00.00: The National Weather Service a emis avertizare meteo de inundaţii pentru Marco Island, Naples şi alte regiuni din sud-vestul Floridei. 

UPDATE 23.15: Va fi probabil cea mai costisitoare furtună din SUA, spun analiştii economici de la Abc News. Potrivit estimărilor, va costa undeva la 200 de miliarde de dolari. 8 milioane de proprietăţi sunt în pericol.

De asemenea, livezile şi tot ce ţine de agricultură. De aici sunt livrate foarte multe portocale, de exemplu. Unul dintre cele mai mari porturi din State se află în Florida şi a fost închis. Să nu uităm de carburanţi. Implicaţiile economice vorfi uriaşe şi se vor vedea în PIB-ul SUA.

UPDATE 23.00: Mike Pence mai spune că preşedintele Trump monitorizează uraganul Irma şi efectele sale, adăugând că şeful administraţiei de la Washington a direcţionat toate resursele necesare pentru a ajuta. 

Se aşteaptă ca Irma să rămână în categoria 3 de uragane când va lovi Tampa în această noapte, iar aşa ceva nu s-a mai întâmplat de decenii.   Ochiul Irmei se va îndrepta spre Tampa Bay în jur de 11 p.m. ora locală, spune Chad Myers, de la CNN.

UPDATE 20.30: Primarul Philip Levine din Miami Beach spune că oraşul este într-o stare bună, doar în centru înregistrându-se inundaţii mari. Meteorologii prognozează o uşoară schimbare a traseului furtunii, avertizând că oraşul St. Petersburg ar putea fi lovit în plin, faţă de Tampa cum era iniţial anunţat.

UPDATE 19.30: INFOGRAFIC Florida, statul care nu trebuia să existe, măturat de cel mai devastator uragan din istoria Americii

UPDATE 18.30: Uraganul Irma a făcut deja primele victimă în Florida. Este vorba de un bărbat care a fost ucis, după ce un copac smuls de vânt a căzut peste maşina lui. De asemenea, alte două persoane au murit, în Tampa, într-un accident rutier provocat de furtună, potrivit The Independent.

UPDTE 17.00: VIDEO MAE îi avertizează pe cei 35.000 de români din Florida asupra impactului uraganului Irma. Numerele de telefon puse la dispoziţie

UPDATE duminică, ora 15.50:  Uraganul Irma a ajuns duminică pe insula Florida Keys şi se apropie de Peninsula Florida, relatează Associated Press. Aproximativ 35.000 de români locuiesc în Florida, iar Ministerul român de Externe a activat Celula de criză.

Un jurnalist CNN, Bill Weir, a transmis din Key Largo, Florida: "Iată că a venit… Irma e aici" El a spus că peste tot se pot vedea crengi rupte aduse de vânt şi nuci de cocos. Forţa furtunii care se apropie creşte de la un minut la altul.


11.40: Uraganul Irma a crescut în intensitate, ajungând în categoria a patra, scrie presa americană. 

În jurul orei locale 07.00, va lovi Key West, în Florida. 

La această oră, viteza de deplasare a Irmei este de 210 kilometri pe oră.


08.55: Uraganul Irma își face simțită prezența în statul Florida, unde rafalele de vânt puternic au lovit deja sudul statului, iar nivelul apei se ridică deja. Uraganul va începe însă să se deplasează deasupra statului Florida duminică după-amiază. 

"Furtuna e aici. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25 de mii de oameni au rămas fără electricitate", a anunţat Rick Scott, guvernatorul statului Florida. 

El a mai avertizat că Irma este “cea mai catastrofală furtună văzută vreodată în stat”. “Trebuie să plecaţi – nu în această seară, nu peste o oră, chiar acum”, a subliniat el.  Scott a precizat că, în unele zone, valurile vor ajunge la 4,5 metri înălţime.

Aproximativ 6,3 milioane de oameni au primit ordin de evacuare până acum – este vorba despre locuitori din Florida, Georgia și Carolina de Sud.

Deşi Miami nu se află în calea uraganului, metropola se va confruntă cu vânt sălbatic şi valuri gigantice. În oraşele Miami Beach şi Broward, au fost impus restricţii de circulaţie începând de vineri seara.

Chiar dacă pentru moment uraganul a fost retrogradat în categoria 3, specialiştii nu exclud o creştere în intensitate.



Uraganul Irma a ajuns, sâmbătă, în Cuba, după ce a făcut cel puțin 19 morți în insulele din Marea Caraibilor, amenințate la ora transmiterii acestor informații de uraganul Jose, informează AFP, potrivit Agerpres.

Irma și-a recăpătat vigoarea în noaptea de vineri spre sâmbătă, atingând din nou nivelul 5, cel mai ridicat, după ce fusese retrogradată în categoria 4 vineri dimineață de Centrul național american pentru uragane (NHC).

Potrivit declarațiilor guvernelor din țările afectate, bilanțul provizoriu este de 19 morți (10 în insulele franceze Saint-Martin și Saint-Barthelemy, patru în Insulele Virgine Americane, doi în Puerto Rico, doi în zona olandeză din Saint-Martin și unul în Barbuda).

Pagubele materiale ar putea totaliza 120 de miliarde de dolari în Statele Unite, Antile și Caraibe, potrivit agenției Enki Research, specializată în previziuni bazate pe modele evolutive computerizate.

Barbuda

Irma a lovit Barbuda miercuri în jurul orei 06.00 GMT cu vânturi ce au atins 295 de kilometri pe oră, provocând decesul unei persoane. Această insulă de mici dimensiuni este "complet devastată", potrivit prim-ministrului dn Antigua și Barbuda, Gaston Browne. "Trăim consecințele modificărilor climatice", a adăugat el.

Saint-Barthelemy și Saint-Martin

Câteva ore mai târziu, uraganul a traversat insula franceză Saint-Barthelemy, apoi insula franco-olandeză Saint-Martin, cu rafale de 360 de kilometri pe oră. Irma a făcut 10 victime omenești în partea franceză a insulei Saint-Martin și doi morți în partea olandeză a acesteia. Distrugerile sunt uriașe, iar autoritățile de la Paris și Haga au denunțat jafurile comise în urma catastrofei naturale.

Costurile distrugerilor au fost evaluate la 1,2 miliarde de euro în Saint-Martin și Saint-Barthelemy de compania publică franceză de asigurări Caisse Centrale de Reassurance.

Insulele Virgine Americane și Britanice

În Insulele Virgine Americane, autoritățile au anunțat patru morți și pagube materiale importante. În Insulele Virgine Britanice, guvernatorul Gus Jaspert a decretat stare de urgență, citând informații "care raportează morți și răniți".

Puerto Rico

Irma a trecut joi de-a lungul părții de nord a teritoriului american insular Puerto Rico, cu vânturi de 295 de kilometri pe oră, provocând întreruperi ale alimentării cu electricitate și precipitații puternice, în urma cărora cel puțin două persoane au murit. Mai mult de jumătate din populația de 3 milioane de locuitori este privată de electricitate, iar râurile au ieșit din matcă în centrul și nordul insulei.

Republica Dominicană

Uraganul a afectat apoi, joi, Republica Dominicană. Vânturi cu viteze de 285 de kilometri pe oră și ploi puternice au lovit țara, obligând autoritățile să evacueze peste 20.000 de persoane. Cel puțin 2.135 de locuințe au fost afectate.

Haiti

Trecerea uraganului Irma a provocat inundații și a rănit mai multe persoane în regiunea nord-estică din Haiti, joi și vineri, potrivit serviciilor de Protecție Civilă. Uraganul a trecut puțin mai la nord față de Haiti decât era prevăzut, fapt care a atenuat impactul asupra țării, considerată una dintre cele mai sărace din lume.

Bahamas și Cuba

Irma a trecut vineri peste sud-estul insulei Bahamas și nu a provocat pierderi de vieți omenești, nici pagube materiale majore în acest arhipelag, potrivit unui prim bilanț al autorităților locale.

Uraganul a ajuns în Cuba sâmbătă, la ora locală 03.00, afectând mai întâi arhipelagul Camarguey, cu rafale estimate la 260 de kilometri pe oră, potrivit NHC.

Ploi diluviene s-au abătut asupra Cubei timp de multe ore, înainte de sosirea uraganului Irma. Peste 1 milion de persoane au fost evacuate ca măsură de precauție, potrivit autorităților.

În zonele turistice de pe coasta nordică a Cubei, peste 10.000 de turiști străini și câteva mii de cubanezi aflați în vacanță au fost transportați în zone sigure. Capitala Cubei, Havana, a fost plasată în stare de alertă.

Traiectoria prevăzută

La sosirea sa în Cuba, Irba avea o viteză de deplasare de 20 de kilometri pe oră, potrivit NHC. Ochiul ciclonului se afla atunci la o distanță de 190 de kilometri față de orașul cubanez Caibarien și la 485 de kilometri sud-est față de Miami, în Florida, care ar trebui să devină următoarea "destinație" a uraganului.

În Statele Unite, Irma ar trebui să lovească mai întâi duminică arhipelagul Keys, apoi Miami în Florida, cu vânturi așteptate să atingă viteze de 240 de kilometri pe oră, după care se va întrepta spre Georgia și Carolina de Nord. Starea de urgență, deja în vigoare în cele trei state menționate, a fost decretată și în Virginia, un stat aflat puțin mai la nord pe coasta estică americană.

Autoritățile americane au îndemnat 5,6 milioane de persoane să evacueze statul Florida. Ordine de evacuare obligatorie au fost emise anterior pentru zonele de coastă din Florida și Georgia, care vizează aproximativ 1 milion de persoane. Sute de mii de șoferi erau blocați în ambuteiaje pe autostrăzile din Florida, încercând să fugă din calea uraganului.

Alte două uragane

Un alt uragan, Jose, care a crescut în intensitate vineri și a ajuns la categoria 4, cu vânturi de 240 de kilometri pe oră, avansează în prezent spre vest, amenințând Antilele. Insulele Saint-Martin și Saint-Barthelemy au fost plasate din nou în stare critică de alertă ciclonică.

Un al treilea uragan, Katia, a fost retrogradat sâmbătă dimineață în categoria furtunilor tropicale, după ce a atins coasta atlantică a Mexicului în timpul nopții de vineri spre sâmbătă. În acel moment, deși era un uragan de categoria 1, Katia nu a produs pagube materiale majore. Mexicul a fost afectat în noaptea de joi spre vineri (ora 04.49 GMT) de un devastator seism produs pe coasta sa de la Oceanul Pacific, care a făcut cel puțin 61 de morți.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă