7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Femeile din Arabia Saudită vor putea să şofeze. Regele a semnat...

VIDEO. Femeile din Arabia Saudită vor putea să şofeze. Regele a semnat decretul

Regele Arabiei Saudite a semnat un decret prin care le permite femeilor să sofeze, decretul urmând să fie implementat până în iunie 2018, anunţă AL ARABIYA TV, citată de Reuters. 

Decretul regal a ordonat formarea unui organism ministerial care să dea sfaturi pentru implementare în termen de 30 de zile şi apoi să pună în aplicare ordinul până în iunie 2018, potrivit agenţiei de ştiri de stat SPA.

 

Grupul Women2drive a condus campania prin care se cere că femeilor să le fie permis să sofeze în Arabia Saudită. În ultimii ani, zeci de femei au condus autovehicule în oraşele saudite, într-un efort de a pune presiune asupra monarhiei pentru a schimbă legea.

Deşi nu există o lege oficială care să interzică dreptul femeilor de a conduce un automobil, regulile religioase interzic acest lucru şi chiar pedepsesc femeile care îndrăznesc totuşi să conducă. Este singură ţară din lume unde acest drept le este interzis femeilor. În toate celelalte ţări arabe din Orientul Mijlociu, femeile pot conduce fără probleme. Regulă religioasă şi pedepsele pot varia, pentru că Arabia Saudită nu are un cod penal. Pedepsele sunt bazate în general pe legea religioasă, care nu este scrisă. 

Femeile mai câştigă o lupta pentru drepturile civile, asta după ce în 2015 regele saudit Abdallah a decretat că femeile vor avea drept de vot. Că urmare a câştigării dreptului de a vota, o femeie , Salma bint Hizab al-Oteibi, a câştigat un loc în consiliul municipal din provincia Mecca la votul de sâmbătă. Femeile au câştigat în 2015, de asemenea, în mai multe regiuni din ţară, inclusiv în Jeddah şi Qatif, potrivit BBC.

Cum a început totul: Manal, şofatul şi lupta pentru emancipare: "M-am simţit la volan precum una dintre păsările tatălui meu, liberă"

A început drept un protest şi a ajuns la stadiul unei discuţii naţionale. O femeie din Arabia Saudită a avut curajul să conducă un SUV încălcând astfel una din multele restricţii la care sunt supuse femeile în ţară să, scrie The Guardian.

În anul 2011, o doamna de vârstă mijlocie, Manal al-Sharif, s-a hotărât să se înregistreze în timp ce conducea pe drumurile publice din Arabia Saudită şi să posteze filmuleţul pe reţelele sociale Facebook şi Twitter. "Vreau să îmi conduc maşină" a fost apelul postat de Al Sharif pe Facebook, în care le invită pe femeile saudite să iasă în stradă pe 17 iunie şi să protesteze împotriva discriminărilor la care sunt supuse.

Această a cerut ajutorul a doi prieteni pentru a-şi pune planul în aplicare, scrie The Guardian.

Femeia ne mărturiseşte senzaţia plăcută pe care a simţit-o în momentul conducerii autovehiculului: "Mă simt că o pasăre liberă din colivie". 

După ce a condus o bună perioada de timp, s-a decis să oprească şi să achiziţioneze o surpriză pentru băiatul ei. În parcare, femeia a observat o mulţime de şoferi bărbaţi care au început să o bârfească. Acest fapt nu a deranjat-o, ci dimpotrivă i-a produs o stare de bine, deoarece ştia că "a schimbat un taboo".

Manal povesteşte că a şofat ulterior declanşării dezbaterii naţionale chiar pe lângă o secţie de de poliţie şi nu i s-a întâmplat nimic, dar, se declara convinsă că dacă ar fi circulat înainte de mediatizare ar fi fost cu siguranţă arestată. 

Acum, Manal, care a devenit o adevărată voce pentru drepturile femeilor din ţară să, dar şi din spaţiul arab, ezvaluie faptul că multe femei au licenţă de conducător auto şi chiar maşini achiziţionate, dar multora le lipseşte în continuare curajul de a se lupta cu prejudecăţile, scrie The Guardian.

Deşi nu există o lege oficială care să interzică dreptul femeilor de a conduce un automobil, regulile religioase interzic acest lucru şi chiar pedepsesc femeile care îndrăznesc totuşi să conducă. Este singură ţară arabă din zona şi singură din lume unde acest drept le este interzis femeilor. În toate celelalte ţări arabe din Orientul Mijlociu, femeile pot conduce fără probleme. 

Regulă religioasă şi pedepsele pot varia, pentru că Arabia Saudită nu are un cod penal. Pedepsele sunt bazate în general pe legea religioasă, care nu este scrisă. 

Această lege prevede că orice femeie din Arabia Saudită trebuie să aibă un gardian bărbat. Acesta poate să fie tatăl, soţul, fiul sau fratele femeii respective. Pentru orice activitate legată de condus ea trebuie să se bazeze pe acest gardian sau pe alt membru bărbat al familiei. Având în vedere că femeile din Arabia Saudită nu pot folosi nici mijloacele de transport în comun, femeile depind doar de automobilele conduse de rudele bărbaţi, de taxiuri şi de mersul pe jos.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă