11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO + FOTO. Protestul uriaş al simpatizanţilor dreptei din Macedonia a blocat...

VIDEO + FOTO. Protestul uriaş al simpatizanţilor dreptei din Macedonia a blocat străzile din Skopje

Zeci de mii de protestatari au ieşit, marţi, pe străzile din Skopje pentru a scanda împotriva Guvernului de coaliție între social-democrați și minoritatea albaneză care, în opinia lor, ar aduce atingere unității naționale a Macedoniei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană l-a îndemnat pe președintele de dreapta, Gjorge Ivanov, să revină asupra refuzului său de a-l lăsa pe liderul social-democraților (SDSM), Zoran Zaev, să formeze împreună cu partidele minorității albaneze un guvern de coaliție ce ar dispune de majoritate în parlament (67 de mandate din totalul de 120).

"Avem de urgență nevoie de un nou guvern care să se ocupe de reforme, nu avem timp de pierdut", a scris Johannes Hahn pe Twitter. 

Simpatizanți ai dreptei naționaliste ies de trei săptămâni în fiecare seară pe străzile orașelor din Macedonia, în special la Skopje, fluturând drapelul național.

Comisarul "Hahn a refuzat să ne primească astăzi (marți). Oamenii resping pretinsa lui îngrijorare dacă nu poate pronunța numele acestei țări", a declarat unul dintre organizatori, Bogdan Ilievski.

El s-a referit la faptul că procesul de aderare a Macedoniei, candidată la UE din 2005, este blocat de Grecia din cauza unui diferend între Atena și Skopje privind numele fostei republici iugoslave. 

Macedonia se află de doi ani într-un impas politic, instalat după publicarea unor interceptări ilegale dezvăluind fapte de corupție ce implică sferele cele mai înalte ale puterii.

Social-democrații îl acuză pe patronul dreptei, Nikola Gruevski, la acea dată prim-ministru, că a ordonat interceptarea ilegală a mii de opozanți, personalități religioase, din media sau din rândul societății civile. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă