8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, la doar câteva ore, după ce politicianul rus își anunțase intenția de a reveni în țară pentru a se întâlni cu omologul său moldovean, potrivit publika.md.


 

"Vicepremierul Rogozin a făcut declaraţii la adresa autorităţilor Moldovei care poartă un caracter ofensator şi denigrator. În particular voi acorda interviul acordat recent de domnul Rogozin, în care acesta şi-a permis să de aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova şi implicit a cetăţenilor ţării noastre.

De asemenea, a avut aprecieri ofensatoare şi la adresa autorităţilor noastrecu un pronunţat caracter denigrator şi mincinos. Aceste acţiuni nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerinţă în treburile interne ale statului nostru", a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur.

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a anunțat, miercuri, că a acceptat invitaţia omologului său moldovean, Octavian Calmic, de a vizita Republica Moldova în luna septembrie, dar a precizat că are nevoie de garanţii de securitate şi privind traversarea spaţiului aerian, relatează site-ul agenţiei Tass, potrivit Mediafax.





"Am primit o invitaţie de la domnul Octavian Calmic, a venit recent, pentru a vizita Chişinăul în această toamnă. Mă bucur că am primit invitaţia, dar ce vrea să zică domnul Calmic? E greu de spus cum va asigura securitatea delegaţiei ruse şi cum va şterge nasul patronului lor român. Totuşi, nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări. Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii. Repet, pentru ca eu să vizitez Moldova nu este suficient ca avionul să decoleze, ar trebui să aibă şi o şansă de aterizare", a spus Rogozin.

Vicepremierul rus a mai declarat că este interesat să-şi continue activitatea la faţa locului, atât la Tiraspol, cât şi la Chişinău. Cu toate acestea, el le-a cerut tuturor părţilor interesate să ofere garanţii solide pentru ca relaţiile ruso-moldoveneşti să se poată îmbunătăţi.





"În primul rând, aceste garanţii ar trebui să fie furnizate de toate ţările care ar asigura zborul avionului meu. În al doilea rând, garanţiile ar trebui să prevadă că niciun incident nu va afecta vieţile şi sănătatea oamenilor care mă vor însoţi, altfel nu are rost să mergem acolo. În acest caz, ei [reprezentanţii Republicii Moldova] vor trebui să viziteze Moscova", a transmis Rogozin.

În luna mai a acestui an, alți cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persoana non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în baza unor informaţii primite de la serviciile secrete. 





Potrivit presei, printre diplomaţii ruşi, numiţi persona non grata pe teritoriul ţării noastră este Alexandr Grudin, ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău. Numele acestuia a devenit cunoscut după reţinerea deputatului Iurie Bolboceanu, învinuit de spionaj şi trădare de patrie, mai adaugă sursa citată.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă